Σάλος ξέσπασε στους κόλπους της ΕΚΤ μετά το χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», το οποίο αποκάλυψε το περιεχόμενο μη δημοσιευμένης έκθεσης της Τράπεζας που ανέφερε πως ο πληθωρισμός θα ανέβει στο 2% νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η διαρροή του περιεχομένου της έκθεσης έγινε από τον επικεφαλής οικονομολόγο της Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, σε Γερμανούς οικονομολόγους κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνάντησης τους.

Η διαρροή της πληροφορίας στη συνάντηση, που τελικά έφτασε στα… αυτιά των FT, στάθηκε αφορμή για να προκύψει σοβαρό εσωτερικό θέμα στην ΕΚΤ και μάλιστα σε σημείο που πλέον να τίθεται ζήτημα διακοπής τέτοιου είδους κλειστών συναντήσεων αξιωματούχων της τράπεζας με τον ιδιωτικό τομέα.

Το Reuters, σε δημοσίευμα του, υποστήριξε πως ο ευρωβουλευτής Σβέν Γκίγκολντ, υπεύθυνος συντονιστής των Πρασίνων στην Ευρωβουλή, θα αποστείλει επιστολή προς την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απαιτώντας να σταματήσουν αυτές οι συναντήσεις.

Επίσης, η ΕΚΤ διέψευσε τις πληροφορίες για τον πληθωρισμό, που προφανώς «ανοίγουν» παράθυρο για αύξηση των επιτοκίων από το 2023.

«Ο κύριος Λέιν δεν είπε σε καμία συναντήσεις με αναλυτές πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα φτάσει το 2% αμέσως μετά το τέλος του προβλεπόμενου ορίζοντα της ΕΚΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά γραπτό ανακοινωθέν της ΕΚΤ.

Θυμίζουμε πως η Τράπεζα έχει δεσμευτεί δεν θα αυξήσει τα επιτόκια πριν δει τον πληθωρισμό να «πιάνει» το 2% πολύ πριν το τέλος του προβλεπόμενου ορίζοντα, το οποίο τυπικά είναι μεταξύ δύο και τριών ετών. Με βάση την εκτίμηση αυτή οι αγορές έχουν προεξοφλήσει αύξηση των επιτοκίων σε τρία χρόνια από τώρα, αν και το δημοσίευμα ουσιαστικά «έδειχνε» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής νωρίτερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή