
Διευκολύνσεις για την εκμετάλλευση της περιουσίας της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ή των δημόσιων ακινήτων που διαχειρίζεται, προβλέπει η τροπολογία που προστέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές. Ειδικότερα, σε ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές ή σε κτίρια με πολεοδομικές παραβάσεις που έχουν νομιμοποιηθεί και τα οποία ανήκουν στην ΕΤΑΔ ή στο Δημόσιο (σε ποσοστό άνω του 50%) αλλά τα διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, θα επιτρέπεται η σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας, η μίσθωση ή η παραχώρηση τμήματός τους.
Η ρύθμιση προωθείται προκειμένου να μπορέσει να αξιοποιηθεί η περιουσία της. Σήμερα, είναι αδύνατον να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των ακινήτων της καθώς, με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις, θα πρέπει, για να μισθώσει τμήμα μιας ιδιοκτησίας της, να έχει νομιμοποιήσει όλες τις αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις που βρίσκονται όχι μόνο στο συγκεκριμένο τμήμα, αλλά στην έκταση ολόκληρου του ακινήτου. Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία καθώς εντός των ακινήτων της ΕΤΑΔ, τα οποία είναι μεγάλης επιφάνειας, περιλαμβάνεται σημαντικός αριθμός αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων για τις οποίες η εταιρεία δεν ευθύνεται καθώς, σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ανεγερθεί από τρίτους καταπατητές.
Επίσης, στην τροπολογία προβλέπεται η εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα δίνοντας έξτρα κίνητρα – παρόμοια με εκείνα που ισχύουν σε εκτός σχεδίου περιοχές – με το σκεπτικό να γίνουν οι οργανωμένοι υποδοχείς πιο ελκυστικοί και να συγκεντρώνουν τη βιομηχανική δραστηριότητα περιορίζοντας τη διάσπαρτη δόμηση κτιρίων μεγάλης κλίμακας, και εξοικονομώντας πόρους.
Έτσι, τροποποιούνται οι όροι δόμησης εντός επιχειρηματικών πάρκων, επιτρέποντας, κατ΄ εξαίρεση – αλλά με σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) – για την ανέγερση βιομηχανικών κτιρίων και κέντρων αποθήκευσης και διανομής υπέρβαση του ύψους, με ανώτατο τα 32 μέτρα, εκτός εάν είναι αναγκαίο περισσότερο ύψος για την τοποθέτηση ή τη διέξοδο υψηλών μηχανημάτων. Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι στο εξής θα επιτρέπεται η υπέρβαση του ύψους, πέραν των 32 μέτρων, δίχως τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΠΟΘΑ, εφόσον οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου επιβάλλουν το συγκεκριμένο ύψος για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.
Ακόμη, στις προωθούμενες διατάξεις περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση που επισπεύδει την έκδοση οικοδομικών αδειών για κάθε είδους έργα και επενδύσεις από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Ειδικότερα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία, το ΚΕΣΑ μπορεί – για λόγους επίσπευσης των αιτημάτων που παραπέμπονται σε αυτό από τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ – να παρακάμπτει τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής όταν αυτά καθυστερούν να γνωμοδοτήσουν πέραν του διμήνου.
Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να αντιμετωπίσει τις πολύμηνες καθυστερήσεις που παρατηρούνται επί αιτημάτων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, θα μπορεί ο Γενικός Γραμματέας που υπουργείου για κρίσιμα έργα και επενδύσεις να τα παραπέμπει στο ΚΕΣΑ, εφόσον υπάρχει σχετικό αίτημα από τον ενδιαφερόμενο, στο οποίο να αποδεικνύεται η καθυστέρηση της εξέτασης και ο λόγος της επίσπευσης.
Τέλος, δίνεται παράταση για ένα έτος και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2022, στη δυνατότητα της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ) να συνάπτει συμβάσεις μίσθωσης έργου με μηχανικούς, για την υλοποίηση των κάθε είδους συγχρηματοδοτούμενών ή μη έργων που αναλαμβάνει. Στόχος η τεχνική στήριξη της Δημόσιας Διοίκησης για αναπτυξιακά προγράμματα και κυρίως για όσα συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παράταση δόθηκε διότι, έως σήμερα, δεν έχει προχωρήσει η σύναψη τέτοιων συμβάσεων, λόγω των προαπαιτούμενων ενεργειών που δεν είχαν γίνει, όπως είναι η έγκριση κανονισμού λειτουργίας της τεχνικής υπηρεσίας, η δημοσίευση πρόσκλησης κλπ.


Latest News

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
![Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή

Νέο μπλόκο της Δικαιοσύνης στα μπόνους δόμησης - Φρένο και στις σοφίτες
Στον «πάγο» μπαίνουν οι σοφίτες στο πλαίσιο των μπόνους δόμησης - Κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στον συντελεστή δόμησης μιας οικοδομής

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς