Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητη την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της πολιτική κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπως ήταν αναμενόμενο και επανέλαβε ότι θα συνεχίσει τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022 το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΡΕΡΡ.

Ωστόσο, κάτι άλλαξε στην ρητορική της τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το μέτωπο του πληθωρισμού, ενισχύοντας έτσι τις εκτιμήσεις ότι κάτι θα αλλάξει στην νομισματική πολιτική κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε σαφώς πιο ανήσυχη σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό αλλά και την ανάπτυξη σε σχέση με άλλες φορές.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο. «Αναμένουμε να αυξηθεί περαιτέρω φέτος. Ωστόσο, ενώ η τρέχουσα φάση του υψηλότερου πληθωρισμού θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους» είπε χαρακτηριστικά αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον προσφιλή μέχρι πρότινος χαρακτηρισμό του «παροδικού» σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό.

Η Ευρωπαία Τραπεζίτης τόνισε ότι η άνοδος του πληθωρισμού αντανακλά σε μεγάλο βαθμό έναν συνδυασμό τριών παραγόντων.

Πρώτον, οι τιμές της ενέργειας –ειδικά για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια– έχουν αυξηθεί απότομα. Τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός της ενέργειας αντιπροσώπευε περίπου το ήμισυ του συνολικού πληθωρισμού.

Δεύτερον, οι τιμές ανεβαίνουν επίσης επειδή η ανάκαμψη της ζήτησης που σχετίζεται με το άνοιγμα της οικονομίας ξεπερνά την προσφορά. Αυτή η δυναμική είναι ιδιαίτερα ορατή στις τιμές των καταναλωτικών υπηρεσιών, καθώς και στις τιμές των αγαθών που επηρεάζονται περισσότερο από τις ελλείψεις προσφοράς.

Τέλος, οι επιπτώσεις που σχετίζονται με το τέλος της μείωσης του ΦΠΑ στη Γερμανία εξακολουθούν να συμβάλλουν σε υψηλότερο πληθωρισμό.

«Αναμένουμε ότι η επιρροή και των τριών παραγόντων θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του 2022» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζει να εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας και την περαιτέρω πρόοδο με τους εμβολιασμούς.

«Θεωρούμε ότι οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές είναι γενικά ισορροπημένοι» είπε σπεύδοντας ωστόσο να τονίσει ότι βραχυπρόθεσμα, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας είναι οι κύριοι κίνδυνοι για τον ρυθμό ανάκαμψης και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Συνοψίζοντας, η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ συνεχίζει να ανακάμπτει έντονα, αν και με πιο ήπιο ρυθμό.

Η απόφαση της ΕΚΤ

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που προηγήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να κρίνει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μετρίως χαμηλότερο ρυθμό διενέργειας καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) σε σχέση με το β΄ και το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε επίσης τα άλλα μέτρα που έχει λάβει, δηλαδή το επίπεδο των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, την παροχή ενδείξεων για την ενδεχόμενη μελλοντική εξέλιξη αυτών των επιτοκίων, τις αγορές που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), τις πολιτικές επανεπένδυσης και τις πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή