Για μια «πολύ διαφορετική Ελλάδα» από αυτή που γνώρισε την τελευταία δεκαετία η Ανγκελα Μέρκελ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στη γερμανίδα καγκελάριο.
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους στον Τύπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι υποδέχεται την Άνγκελα Μέρκελ ως ο όγδοος έλληνας πρωθυπουργός με τον οποίο συνομίλησε επί της καγκελαρίας της και έκανε σύντομη ανασκόπηση όσων συνέβησαν επί της καγκελαρίας της σε θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα.
Η ομιλία του πρωθυπουργού περιείχε πολλές αναφορές και μηνύματα στην Τουρκία, με τον κ. Μητσοτάκη να αφήνει αιχμές για την ευρωπαϊκή στάση κατά το παρελθόν.
«Συχνά, η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πολιτική, και κυρίως σε ευρωπαϊκή πρακτική απέναντι σε όσους την προσβάλλουν γιατί ‘οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους’» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, διαμηνύοντας πως η Αθήνα θα συνεχίζει να αγωνίζεται ούτως ώστε να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία.
«Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους, και το αποδεικνύει με τις συμφωνίες που υπογράφει. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις» πρόσθεσε.
Δείτε τις κοινές δηλώσεις
«Φωνή της λογικής η Ανγκελα Μέρκελ»
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όλο αυτό το διάστημα η Άνγκελα Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
«Καθώς η Ευρώπη προχωρά με ομοφωνίες, γνωρίζει καλά ότι αυτές χτίζονται με συμφωνίες» είπε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «γενναία» την αλλαγή στάση της καγκελαρίου για τη σύγκλιση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η επόμενη ημέρα
Αναφορικά με την επόμενη ημέρα στη Γερμανία, ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την προσδοκία «να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον της Ευρώπης και να διευρύνουμε τις ήδη πολύ καλές ελληνογερμανικές σχέσεις».
«Με λίγα λόγια, το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό, και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Και θα βαδίσουμε προς αυτό με το αγαπημένο ρήμα της κ. Μέρκελ: προσπαθώ».
«Αγαπητή κ. Μέρκελ σας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό. Η Αθήνα θα σας περιμένει πάντα και ως πολίτη και ως φίλη» είπε, κλείνοντας ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην απερχόμενη καγκελάριο.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης αποχαιρέτησε την καγκελάριο με τα λόγια του Γκαίτε: «Από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο».
«Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα εξ ορισμού αφορούν και την Ευρώπη»
Σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τα ελληνοτουρκικά προβλήματα εξ ορισμού αφορούν και την Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Υπάρχει άμεση αντανάκλαση. Δείτε το προσφυγικό. Η πολιτική της Ευρώπης για αποτελεσματική, δίκαιη, ανθρώπινη» είπε και συμπλήρωσε πως η πολιτική φύλαξης των συνόρων είναι ελληνική με ευρωπαϊκή στήριξη.
«Κανείς δεν επιδιώκει την οριστική ρήξη σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Τα όρια έχουν τεθεί με απόλυτη σαφήνεια» σημείωσε στη συνέχεια και ανέφερε πως «Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας και η Ελλάδα πρώτη θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περίπτωση που αισθάνεται ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο ότι παραβιάζονται».
«Η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας αλλά θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της»
Επεσήμανε, δε, ότι «δεν θα κουραστώ να το λέω: Η δική μου πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για εποικοδομητικό διάλογο. Αυτός ο διάλογος προϋποθέτει τη μείωση των αχρείαστων εντάσεων. Δεν μπορεί η Τουρκία να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών».
Είπε επίσης ότι υπάρχει μια συνεχιζόμενη προκλητικότητα από την Τουρκία, η οποία εντείνεται στην Κύπρο και ανέφερε ότι αυτό που θα ζητήσει από τον διάδοχο της κ. Μέρκελ ως προς την Τουρκία είναι να τηρηθούν αυτά που έχει αποφασίσει η Ευρώπη.
Για το μεταναστευτικό, ανέφερε ότι ακόμα δεν υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου και υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς». Κάλεσε επίσης την Τουρκία να κάνει περισσότερα ως προς την εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης.
«Ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή θέση στο ζήτημα μετανάστευσης και του ασύλου» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι «η Γερμανία δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης».
«Πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας πιο αποτελεσματικά και δεν θα δεχθούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό που έγινε στον Έβρο δεν μπορεί να επαναληφθεί. Δυστυχώς επαναλήφθηκε στη Λευκορωσία».
«Η Καγκελάριος έχει δίκιο να λέει ότι η Τουρκία μπορεί να είναι σύμμαχός μας αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης. Έχουμε πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στο Αιγαίο» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είχαμε ένα τραγικό ναυάγιο τις προάλλες. Αυτά πρέπει να σταματήσουν και μπορούν να σταματήσουν με τη συνεργασία της Τουρκίας. Οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης σηκώνουν μεγάλο βάρος. Η σοβαρή και στιβαρή φύλαξη των συνόρων είναι προϋπόθεση για να κρατήσουμε ζωντανό και το Σένγκεν».
Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία στηρίζουν την Ελλάδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι τα όρια έχουν τεθεί με απόλυτη σαφήνεια.
Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι είναι απολύτως κατανοητό και στην τουρκική ηγεσία πως η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας αλλά θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της.
Μέρκελ: Καταφέραμε στο τέλος να βρούμε κοινό βηματισμό
«Όποιος γνωρίζει από πολιτισμό δεν μπορεί να αφήσει απ’ έξω την Αθήνα και την Ελλάδα» τόνισε η απερχόμενη καγκελάριος κ. Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι δεν θα είναι η τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα.
«Οι σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας ήταν αρκετά ζωντανές θα έλεγα. Οι δυσκολίες ήταν δεδομένες όταν επρόκειτο για τη σταθερότητα του ευρώ και εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση που σήμαινε αυτό και την πρόκληση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Καταφέραμε στο τέλος να βρούμε μια κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό για να μείνει η Ελλάδα μέλος της ΕΕ» είπε η κ Μέρκελ.
«Μόλις ολοκληρώθηκε, ουσιαστικά έκλεισε αυτή η φάση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια άλλη πρόκληση που ήταν το μεταναστευτικό που ξεκίνησε το 2015. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες και νομίζω ότι και το Σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας είναι παράδειγμα που μας δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και σε αυτή την περίπτωση να συνεργαστούμε και με την Τουρκία. Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όταν πρόκειται για τη συνεργασία με την Τουρκία. Συζητήσαμε και χθες και σήμερα εντατικά ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να βρίσκομαι απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου» πρόσθεσε.
Για τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας η Ανγκελα Μέρκελ είπε «στην πανδημία και σε διμερές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείξαμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε πολύ στενά. Ήμουν απόλυτα πεπεισμένη γι’ αυτό και γι’ αυτό στήριξα ολόψυχα το Ταμείο Ανάκαμψης. Γιατί ήταν πολύ σημαντικό για την ανάκαμψη από την πανδημία και κυρίως για εκείνες τις χώρες που ήταν υποχρεωμένες να προβούν σε μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων και επλήγησαν στη συνέχεια από την πανδημία, να μπορέσουν χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, να προβούν σε μακρόπνοες επενδύσεις, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε προβλήματα το μέλλοντος, όπως κλιματική αλλαγή, βιωσιμότητα, βιοποικιλότητα».
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία με την Ελλάδα διότι λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, της γειτνίασης της με την Τουρκία, οι προκλήσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης είναι τεράστιες. Μπορεί πολλά να μάθει κανείς και να διδαχθεί από την Ελλάδα και ο ένας από τον άλλο και πολλές συζητήσεις οδήγησαν σε πολύ καλές λύσεις» πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα για το 2015, ανέφερε ότι «τότε ήμασταν όλοι εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ» και σημείωσε ότι υπενθύμισε πως δεσμεύτηκε υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. «Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες» σημείωσε ενώ τόνισε ότι σήμερα, το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων δεν αμφισβητείται όπως στο παρελθόν
Για την Τουρκία, είπε πως πρέπει πρέπει να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή στάση. Όπως ανέφερε, τηρώντας πάντα τους κανόνες, θα μπορέσουν και η Ευρώπη και η Τουρκία να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους.
Ανέφερε επίσης ότι τα προβλήματα Ελλάδας – Τουρκίας είναι προβλήματα Ε.Ε. – Τουρκίας. Υπενθύμισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και πρέπει να τύχει υποστήριξης.
Latest News
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο