Το… αυτί του Αλεξάντερ Λουκασένκο έσπευσε να τραβήξει δημοσίως σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με τις απειλές του Λευκορώσου προέδρου προς την Ευρώπη περί διακοπής της ροής φυσικού αερίου. Προφανώς ο σύγχρονος τσάρος δεν ανέχεται να χρησιμοποιεί άλλος τα δικά του όπλα, διαταράσσοντας έτσι τα δικά του παιχνίδια, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον… δορυφόρο του στο Μινσκ.
Θυμίζουμε πως ο Λουκασένκο απείλησε ευθέως την Ε.Ε., την περασμένη Πέμπτη, πως τυχόν επιπλέον ευρωπαϊκές κυρώσεις με αφορμή το μεταναστευτικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραχή ή και διακοπή της ροής φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Λευκορωσίας. Από το έδαφος της χώρας περνάει ο αγωγός Yamal-Europe (ιδιοκτησίας της Gazprom) που μεταφέρει ρωσικό αέριο σε Πολωνία και Γερμανία.
Μία ημέρα μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχτηκε πως αν ο Λουκασένκο κάνει πράξη τις απειλές του, η ενεργειακή αγορά της περιοχής θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις.
H απειλή του Μινσκ που θα έμπαινε… σφήνα στα όποια ρωσικά σχέδια με αφορμή την τρέχουσα ενεργειακή κρίση προφανώς δεν άρεσε στο Κρεμλίνο, με τον κύριο Πούτιν να επισημαίνει σήμερα πως η Λευκορωσία δεν έχει συζητήσει το θέμα με τον ίδιο και προειδοποιώντας το Μινσκ πως θα έθετε σε κίνδυνο τις κρίσιμες σχέσεις του με τη Μόσχα.
«Έχω συζητήσει πρόσφατα (με τον Λουκασένκο) δυο φορές και δεν μου ανέφερε κάτι τέτοιο, ούτε καν άφησε κάποιο υπονοούμενο. Φυσικά θεωρητικά ο Λουκασένκο ως πρόεδρος μιας χώρας-transit (του φυσικού αερίου) θα μπορούσε να διατάξει τη διακοπή της παροχής του φυσικού μας αερίου προς την Ευρώπη. Όμως αυτό θα σήμαινε παραβίαση του συμβολαίου μας, οπότε ελπίζω πως δεν θα συμβεί» επεσήμανε ο κύριος Πούτιν, με τη… διακριτική του απειλή να μην περνά απαρατήρητη. «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να βοηθούσε τις αναπτυσσόμενες σχέσεις μας με τη Λευκορωσία, ως transit χώρας»
Πάντως, πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πως οι απειλές Λουκασένκο θα πρέπει να… τέσταραν στο έπακρο την υπομονή του Κρεμλίνου, σε ένα διάστημα που οι δυτικές αγορές και κυβερνήσεις ζητούν επίμονα από τη Ρωσία και την Gazprom να ανοίξει τις στρόφιγγες αυξάνοντας τη ροή φυσικού αερίου προς της Δύση. Κάτι που μετά από πιέσεις εβδομάδων αποφάσισε τελικά να κάνει μόλις την περασμένη εβδομάδα, αν και με την επισήμανση παράλληλα πως η ροή θα αυξανόταν σημαντικά αν η Γερμανία έδινε (επιτέλους) το πράσινο φως για την έναρξη της λειτουργίας του Nord Stream 2.
Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί πως έχει πυροδοτήσει την ενεργειακή κρίση στη δυτική Ευρώπη στην προσπάθεια της να πιέσει το Βερολίνο να εγκρίνει την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2.
Latest News
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία