Το… αυτί του Αλεξάντερ Λουκασένκο έσπευσε να τραβήξει δημοσίως σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με τις απειλές του Λευκορώσου προέδρου προς την Ευρώπη περί διακοπής της ροής φυσικού αερίου. Προφανώς ο σύγχρονος τσάρος δεν ανέχεται να χρησιμοποιεί άλλος τα δικά του όπλα, διαταράσσοντας έτσι τα δικά του παιχνίδια, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον… δορυφόρο του στο Μινσκ.

Θυμίζουμε πως ο Λουκασένκο απείλησε ευθέως την Ε.Ε., την περασμένη Πέμπτη, πως τυχόν επιπλέον ευρωπαϊκές κυρώσεις με αφορμή το μεταναστευτικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραχή ή και διακοπή της ροής φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Λευκορωσίας. Από το έδαφος της χώρας περνάει ο αγωγός Yamal-Europe (ιδιοκτησίας της Gazprom) που μεταφέρει ρωσικό αέριο σε Πολωνία και Γερμανία.

Μία ημέρα μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχτηκε πως αν ο Λουκασένκο κάνει πράξη τις απειλές του, η ενεργειακή αγορά της περιοχής θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις.

H απειλή του Μινσκ που θα έμπαινε… σφήνα στα όποια ρωσικά σχέδια με αφορμή την τρέχουσα ενεργειακή κρίση προφανώς δεν άρεσε στο Κρεμλίνο, με τον κύριο Πούτιν να επισημαίνει σήμερα πως η Λευκορωσία δεν έχει συζητήσει το θέμα με τον ίδιο και προειδοποιώντας το Μινσκ πως θα έθετε σε κίνδυνο τις κρίσιμες σχέσεις του με τη Μόσχα.

«Έχω συζητήσει πρόσφατα (με τον Λουκασένκο) δυο φορές και δεν μου ανέφερε κάτι τέτοιο, ούτε καν άφησε κάποιο υπονοούμενο. Φυσικά θεωρητικά ο Λουκασένκο ως πρόεδρος μιας χώρας-transit (του φυσικού αερίου) θα μπορούσε να διατάξει τη διακοπή της παροχής του φυσικού μας αερίου προς την Ευρώπη. Όμως αυτό θα σήμαινε παραβίαση του συμβολαίου μας, οπότε ελπίζω πως δεν θα συμβεί» επεσήμανε ο κύριος Πούτιν, με τη… διακριτική του απειλή να μην περνά απαρατήρητη. «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να βοηθούσε τις αναπτυσσόμενες σχέσεις μας με τη Λευκορωσία, ως transit χώρας»

Πάντως, πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πως οι απειλές Λουκασένκο θα πρέπει να… τέσταραν στο έπακρο την υπομονή του Κρεμλίνου, σε ένα διάστημα που οι δυτικές αγορές και κυβερνήσεις ζητούν επίμονα από τη Ρωσία και την Gazprom να ανοίξει τις στρόφιγγες αυξάνοντας τη ροή φυσικού αερίου προς της Δύση. Κάτι που μετά από πιέσεις εβδομάδων αποφάσισε τελικά να κάνει μόλις την περασμένη εβδομάδα, αν και με την επισήμανση παράλληλα πως η ροή θα αυξανόταν σημαντικά αν η Γερμανία έδινε (επιτέλους) το πράσινο φως για την έναρξη της λειτουργίας του Nord Stream 2.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί πως έχει πυροδοτήσει την ενεργειακή κρίση στη δυτική Ευρώπη στην προσπάθεια της να πιέσει το Βερολίνο να εγκρίνει την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας