Η NASA υποχρεώθηκε να αλλάξει την τροχιά του Διαστημικού Σταθμού για να αποφύγει πιθανή σύγκρουση με τμήματα άχρηστων υλικών που ταξιδεύουν στο Διάστημα.

Τα συγκεκριμένα υλικά, κοινώς τα διαστημικά σκουπίδια, κινούνται σε υψηλές ταχύτητες σε τροχιά γύρω από τη Γη, με αποτέλεσμα ακόμη και ένα πολύ μικρό κομμάτι να έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή σε περίπτωση σύγκρουσης με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ).

Το περιστατικό «επείγουσας αλλαγής τροχιάς» εξελίχθηκε στις 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη NASA.

Ο ΔΔΣ βρίσκεται σε τροχιά τα τελευταία 23 χρόνια και έχει αρχίσει να δείχνει την ηλικία του, αν και παραμένει ασφαλής – σε γενικές γραμμές – και συνεχίζει να φιλοξενεί αστροναύτες από διάφορες χώρες. Σε αυτά τα 23 χρόνια ο Διαστημικός Σταθμός βρέθηκε 30 φορές σε τροχιά σύγκρουσης με διαστημικά σκουπίδια που υποχρέωσαν τους χειριστές του να του αλλάξουν πορεία. Σημειώνεται ότι οι 3 από αυτές τις 30 περιπτώσεις προέκυψαν εντός του 2020.

Αν και καμία από αυτές τις 30 περιπτώσεις δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πραγματικά επικίνδυνες δεν έλλειψαν και περιπτώσεις όπου καταγράφηκε σύγκρουση με τέτοιου είδους αντικείμενα. Μόλις τον περασμένο Μάιο αποκαλύφθηκε ότι ένας ρομποτικός βραχίονας του Σταθμού, που είχαν εγκαταστήσει Καναδοί αστροναύτες, χτυπήθηκε από αντικείμενο που του δημιούργησε μία τρύπα στο θερμικό κάλυμμα.

Ο συγκεκριμένος βραχίονας χρησιμοποιείται για τη διαχείριση φορτίων και αντικειμένων έξω από τον Διαστημικό Σταθμό. Η σύγκρουση δεν προκάλεσε πρόβλημα στη λειτουργία του αλλά ήταν ενδεικτική της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί ακόμη και από ένα μικρό θραύσμα.

Το περιστατικό της προηγούμενης εβδομάδας προέκυψε από ένα υπόλειμμα του κινεζικού μετεωρολογικού δορυφόρου Fengyun-1C ο οποίος καταστράφηκε από την Κίνα στο πλαίσιο δοκιμής νέου αντί-δορυφορικού πυραύλου. Η καταστροφή του συγκεκριμένου δορυφόρου δημιούργησε πάνω από 3.500 θραύσματα που περιφέρονται πλέον γύρω από τη Γη.

Για την αλλαγή της πορείας χρησιμοποιήθηκαν οι προωθητήρες του ρωσικού διαστημικού σκάφους Russian Progress, το οποίο εκείνη τη στιγμή ήταν προσδεμένο στον Σταθμό. Οι προωθητήρες έδωσαν ώση για περίπου 6 λεπτά δίνοντας ταχύτητα 0,7 μέτρων ανά δευτερόλεπτο στο ΔΔΣ και αυξάνοντας το τροχιακό του ύψος κατά περίπου 1,12 χιλιόμετρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία