«Όταν η έναρξη της πανδημίας άλλαξε δραστικά τις οικονομικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με πρόσβαση σε οικονομικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο ήταν πολύ καλύτερα σε θέση να λαμβάνουν γρήγορες, ενημερωμένες αποφάσεις πολιτικής»

Με αυτά τα λόγια οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Serkan Arslanalp , Robin Koepke και Jasper Verschuur, περιγράφουν στο IMF Blog, το πόσο σημαντική είναι η άμεση πρόσβαση σε δεδομένα και παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο μιας σειράς δραστηριοτήτων…Και μέσα σε όλο αυτό οι δορυφόροι καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΔΝΤ, ένας νέος κόσμος δεδομένων ξεδιπλώνεται τώρα, όπου οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά στο διάστημα συμβάλλουν στην ενημέρωση των οικονομικών αποφάσεων —τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Κενά δεδομένων

Νέα έρευνα του προσωπικού του ΔΝΤ δείχνει ότι ορισμένα από τα μεγάλα κενά δεδομένων που αντιμετωπίζουν τακτικά τα μικρά ευάλωτα κράτη θα μπορούσαν να καλυφθούν χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, οι όγκοι των εμπορικών συναλλαγών μπορούν να μετρηθούν και να παρακολουθηθούν σε πραγματικό χρόνο, κάτι που αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τις αποφάσεις πολιτικής.

Για παράδειγμα, αυτή η μέθοδος παρακολούθησης του εμπορίου θα μπορούσε να έχει επισημάνει τις διακοπές του εμπορίου και της εφοδιαστικής αλυσίδας στην περιοχή του Ειρηνικού πολύ πριν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κηρύξει παγκόσμια πανδημία τον Μάρτιο του 2020.

Στην περίπτωση των νησιωτικών χωρών του Ειρηνικού, η έρευνα δείχνει ότι παρόλο που αυτά τα έθνη κατάφεραν να απομονωθούν από τις λοιμώξεις από τον COVID-19 κλείνοντας τα σύνορά τους, δεν ήταν απομονωμένα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ειδικά στις αρχές του 2020.

Όλες οι χώρες παρουσίασαν έντονο περιορισμό στις εισαγωγές στα πρώτα στάδια της πανδημίας, λόγω διαταραχών στον εφοδιασμό που σχετίζονται με περιορισμούς στα λιμάνια .

Αργότερα, οι εισαγωγές μειώθηκαν περαιτέρω από ένα σοκ ζήτησης που προκλήθηκε από το lockdown. Στη συνέχεια, οι εισαγωγές ανέκαμψαν σε χώρες με χαμηλή εξάρτηση από τον τουρισμό, αλλά παρέμειναν σε ύφεση στις οικονομίες που προσανατολίζονται στον τουρισμό.

Δορυφορικά δεδομένα

Ενώ διάφορα σκέλη έρευνας συνεχίζουν να εξετάζουν πώς τα δορυφορικά δεδομένα μπορούν να ενημερώσουν καλύτερα τα εμπορικά (και άλλα) πρότυπα, η νέα μέθοδος εκτίμησης του ΔΝΤ συμβάλλει στην κάλυψη κενών στα επίσημα δεδομένα και παρέχει έγκαιρες προειδοποιήσεις για σημεία καμπής στην οικονομική δραστηριότητα.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι ο νέος αλγόριθμος ξεπερνά τις προκλήσεις προηγούμενων μελετών για την εκτίμηση του ωφέλιμου φορτίου, χρησιμοποιεί λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια των ναυτιλιακών γραμμών για την επικύρωση των κλήσεων λιμένων και εφαρμόζει πληροφορίες για τη χώρα για τον καθορισμό των ορίων του λιμανιού.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα παρακολούθησης σκαφών από την Παγκόσμια Πλατφόρμα του ΟΗΕ , κατασκευάζει καθημερινούς δείκτες λιμενικής και εμπορικής δραστηριότητας για τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού.

Η έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τις διαταραχές του εμπορίου είναι ιδιαίτερης σημασίας για τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, δεδομένης της ευαισθησίας τους σε εξωτερικούς κραδασμούς, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα.

Η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί στη μέτρηση του αντίκτυπου τέτοιων κραδασμών, παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες για να καλύψουν τα κενά δεδομένων και ενδεχομένως να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.

Αυτά και άλλα σχετικά θέματα θα συζητηθούν τον Νοέμβριο στο Στατιστικό Φόρουμ του ΔΝΤ για τη Μέτρηση των Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Διαστάσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή