Θετικός στην προοπτική να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί εμφανίστηκε ο εντολοδόχος Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, αυξάνοντας έτσι το ενδεχόμενο η Γερμανία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστρίας που ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλο τον ενήλικο πληθυσμό.

«Υπό τις συνθήκες αυτές… αιτιολογείται ηθικά η άποψη πως για να μπορέσουμε να προστατευτούμε όλοι, θα πρέπει ιδανικά όλοι να έχουν εμβολιαστεί» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ο κ. Σολτς, υποστηρίζοντας πως είναι δεκτικός σε μια ελεύθερη ψηφοφορία για το θέμα στην γερμανική Βουλή.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Πέμπτη, στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης του κ. Σολτς με τους τοπικούς πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων, με αποκλειστικό θέμα την πανδημία και την διαχείριση της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων υπό την απειλή της παραλλαγής Όμικρον.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, ο κύριος Σολτς δήλωσε πλέον πρόθυμος να στηρίξει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των εμβολίων σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την απερχόμενη Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ νωρίτερα. Η ίδια η κυρία Μέρκελ έχει εμφανιστεί προ πολλού να πιέζει για την λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, κάτι στο οποίο δεν συμφωνούσε μέχρι τώρα ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός.

Πραγματικά, η απόφαση αυτή πρόκειται για μια στροφή 180 μοιρών για τον Σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, ο οποίος μέχρι πρότινος υποστήριζε πως δεν υπάρχει ανάγκη για ένα τόσο αυστηρό μέτρο. Όμως, φαίνεται πως τα νέα δεδομένα της Όμικρον άλλαξαν το κλίμα.

Νωρίτερα το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε 45.753 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με την αναλογία των τελευταίων επτά ημερών να έχει φτάσει στις 452,2 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Σημαντικός πονοκέφαλος για τις αρχές είναι το επίμονα χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμένων. Μόλις 68,5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, ένα ποσοστό πολύ χαμηλότερο σε σχέση με χώρες του ευρωπαϊκού νότου και το χειρότερο είναι πως παρά τις πιέσεις και την καμπάνια των αρχών το ποσοστό δεν ανεβαίνει. Δεν είναι τυχαίο πως η μεγάλη πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το νέο καθεστώς θα τεθεί σε εφαρμοστεί μετά τις γιορτές και πιθανότατα από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα