Σημαντική πρόοδο σε όλα τα μέτωπα κατέγραψαν οι τράπεζες στο εννεάμηνο της εφετινής χρήσης, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα κανονικό και καθαρό από τα βάρη του παρελθόντος 2022.

Το 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί για τον κλάδο με τους δείκτες καθυστερήσεων πολύ κοντά σε μονοψήφια ποσοστά, καθώς τα τελευταία τρίμηνα επιταχύνθηκε ο ρυθμός εξυγίανσης από τα κόκκινα δάνεια με αποαναγνωρίσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνολικού ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, οι νέες επισφάλειες λόγω της πανδημίας αναμένεται να διαμορφωθούν, με βάση τα σημερινά δεδομένα, σε απολύτως ελεγχόμενα επίπεδα.

Διαβάστε επίσης: ΕΤΟ – Η Ευρώπη χρειάζεται βιώσιμες και δυναμικές τράπεζες

Επίδραση

Τα παραπάνω έχουν διπλή θετική επίδραση στα αποτελέσματα των πιστωτικών ιδρυμάτων:

Πρώτον, θα μειωθούν οι προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο, εξαιρουμένου του εφάπαξ κόστους για τιτλοποιήσεις και πωλήσεις, στα επίπεδα του 0,70% επί του ενεργητικού τους από το 1% περίπου το 2021.

Δεύτερον, με δεδομένο ότι το 2022 οι αποενοποιήσεις κόκκινων δανείων θα είναι περιορισμένες, μιας και το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, δεν θα υπάρξουν από αυτό το πεδίο μεγάλες επιβαρύνσεις.

Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου μείωσης του αριθμού των εργαζομένων, το 8% των οποίων αποχώρησε το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2021 μέσω δράσεων οικειοθελούς αποχώρησης, συνταξιοδοτήσεων και μεταφοράς προσωπικού σε τρίτες εταιρείες.

Οι προβλέψεις για 2022

Με δεδομένο λοιπόν τον έλεγχο και τη μείωση του λειτουργικού κόστους, τα αποτελέσματα των τεσσάρων μεγάλων του συστήματος την επόμενη χρονιά, θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις τους στο αμιγώς τραπεζικό κομμάτι της δραστηριότητάς τους.

Με βάση τους στόχους που έχουν θέσει οι ίδιες οι τράπεζες για το δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, η κερδοφορία στον κλάδο θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και το 1,50 δισ. ευρώ το 2022.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλου (Πειραιώς) – Οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και οι τράπεζες

Με αυτό ως βάση,αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση με τον επόπτη για τη διανομή μερίσματος από όλους τους συστημικούς ομίλους, για πρώτη φορά μετά την υπερδεκεαετή οικονομική κρίση.

Τα αποτελέσματα 9μήνου

Προϋπόθεση για αυτό φυσικά είναι να συνεχιστεί η βελτίωση των οργανικών τους επιδόσεων.

Οι πρώτες ενδείξεις πάντως από τα αποτελέσματα 9μήνου είναι ενθαρρυντικές. Συγκεκριμένα σε ετήσια βάση:

-Η οργανική κερδοφορία από αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητες αυξήθηκε κατά 6%
-Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 17%

-Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά μόλις 2%, λόγω της μαζικής απαοαναγνώρισης κόκκινων δανείων, τα οποία συμμετέχουν σε αξιοσημείωτο βαθμό στα σχετικά μεγέθη

-Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 2,50%. Τα έξοδα για το προσωπικό περιορίστηκαν κατά 10%, ενώ μειώθηκε κατά το ίδιο ποσοστό και ο αριθμός των καταστημάτων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα