Το αρνητικό σενάριο αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 2022 ξορκίζουν οι διοικήσεις των τεσσάρων μεγάλων του τραπεζικού κλάδου, καθώς η επιβεβαίωσή του είναι ικανή να εκτροχιάσει τους στόχους ενίσχυσης της κερδοφορίας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την προοπτική διανομής μερίσματος, την οποία έχουν υποσχεθεί στους μετόχους.

Μπορεί τα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσαν τις προηγούμενες ημέρες να δείχνουν ότι ο σχεδιασμός επιστροφής στην κανονικότητα εφαρμόζεται με επιτυχία, με υπέρβαση των αρχικών εκτιμήσεων για την εξέλιξη βασικών οικονομικών στοιχείων, οι κίνδυνοι ωστόσο παραμένουν.

Όπως επισημαίνει σχετικά αναλυτής, η πίεση που ασκείται στην Φρανκφούρτη για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τον πλεονασματικό ευρωπαϊκό Βορρά είναι σημαντική. Εντάθηκε δε μετά την έξαρση του πληθωρισμού λόγω της ενεργειακής κρίσης από τις αρχές του φθινοπώρου.

Εάν λοιπόν δεν επέλθει σύντομα ισορροπία και η διοικητής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποκύψει και προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, οι επιπτώσεις στις τράπεζες θα είναι αλυσιδωτές.

Σε αντίθεση με ό, τι συνέβη στο παρελθόν, δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του υφιστάμενου δημοσίου χρέους, καθώς μετά τις αναδιαρθρώσεις που συνόδεψαν τα μνημόνια, οι τόκοι στο μεγαλύτερο μέρος του είναι κλειδωμένοι για πολλά χρόνια.

Οι τράπεζες όμως θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. Πέραν μίας πιθανής επιδείνωσης στην ποιότητα του ενεργητικού τους, ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, αρνητική επίδραση στα έσοδά τους θα καταγραφεί και λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού από τις αγορές.

Η υποχρέωση

Κι αυτό διότι μέχρι και το 2025 οι ελληνικοί όμιλοι καλούνται μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων να ανεβάσουν τους δείκτες συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) στα επίπεδα του 25%, στο πλαίσιο του νέου κανονισμού για τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων (MREL).

Η απόσταση από τα επίπεδα στα οποία ανήλθαν στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου είναι σημαντική. Στην Εθνική Τράπεζα ο σχετικός δείκτης βρέθηκε στο 19%, στη Eurobank στο 15,70% και στην Τράπεζα Πειραιώς στο 15,90%.

Μπορεί o CAD να διαμορφώνεται σήμερα αρκετές μονάδες πάνω από τα ελάχιστα όρια που ορίζει ο επόπτης, ωστόσο θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στην επόμενη τετραετία.

Υπολογίζεται ότι οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα πρέπει να αντλήσουν επιπλέον 15 δισ. ευρώ, αλλά και να ανακυκλώσουν κάποιους τίτλους που εκδόθηκαν την τελευταία διετία και θα λήξουν ως το 2025.

Αν λοιπόν τα επιτόκια στην ευρωζώνη αυξηθούν, αυτόματα θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα το κόστος κάθε εξόδου στις αγορές. Σε αυτήν την περίπτωση τα ομόλογα θα καταστούν ακριβότερα και η αύξηση των τόκων θα χτυπήσει τα καθαρά έσοδα και την προ προβλέψεων κερδοφορία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΣΕΕ: Πόσο πιο ακριβά πληρώνουν τα δάνεια οι ελληνικές επιχειρήσεις [γραφήματα]
Επιχειρήσεις |

Ασφυξία στις επιχειρήσεις από τις υψηλές προμήθειες - Η ανάλυση ΕΣΕΕ [γραφήματα]

H κατανομή της χρηματοδότησης σε μια οικονομία είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς μπορεί, σε αρκετές περιπτώσεις, να αλλάξει δραματικά τον ανταγωνισμό, επισημαίνεται σε ανάλυση της ΕΣΕΕ