Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν σήμερα, Τρίτη 4 Ιανουαρίου, να ενισχύσουν περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου για έβδομο συνεχόμενο μήνα, μία κίνηση που αποτελεί σημάδι ότι ο Οργανισμός θεωρεί ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι απίθανο να μειώσει σημαντικά τη ζήτηση.

Ο ΟΠΕΚ+, δηλαδή οι χώρες μέλη και η Ρωσία που έχει συμπεριληφθεί από το 2016, ανακοίνωσαν ότι η παραγωγή θα αυξηθεί κατά επιπλέον 400.000 βαρέλια ημερησίως, εντός του Φεβρουαρίου, συνεχίζοντας έτσι το μηνιαίο πλάνο που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο.

Οι χώρες με μεγάλη κατανάλωση πετρελαίου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία και η Ιαπωνία, καλούσαν επανειλημμένα τον ΟΠΕΚ+ κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς να αυξήσουν την παραγωγή με πιο γρήγορο ρυθμό υπό το φόβο ότι ο πληθωρισμός που προκαλείται από τα ενεργειακά κόστη θα μπορούσαν να «εκτροχιάσουν» την οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο Οργανισμός παρέμενε προσηλωμένος στο πλάνο του για βαθμιαία αύξηση της παραγωγής.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν οριακά σήμερα. Το αργό Μπρεντ ανέβηκε κατά 0,6 σεντς στα 79,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ το West Texas Intermediate ανέβηκε κατά 0,5 σεντς στα 76,44 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αργού ανέκαμψαν έντονα το 2021, καθώς η παγκόσμια οικονομία ξεκίνησε να ανακάμπτει από τους περιορισμούς που είχαν τεθεί ώστε να ελεγχθεί η πανδημία, αλλά είχαν υποχωρήσει στα τέλη του έτους λόγω της αιφνίδιας έξαρσης της παραλλαγής Όμικρον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές