Βουτιά της τάξης του 3,7% -πολύ περισσότερο από την πρόβλεψη για 0,6% των οικονομολόγων- σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο στη Μ. Βρετανία, καθώς η παραλλαγή Όμικρον κράτησε τους καταναλωτές περισσότερο στο σπίτι και επέδρασε αποτρεπτικά για αγορές τόσο σε φυσικά καταστήματα όσο και στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το lockdown του Ιανουαρίου 2021, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Εξαιρουμένων των καυσίμων κίνησης οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 3,6%.

Διαβάστε επίσης: Resolution Foundation – Έρχεται «καταστροφή» του βιοτικού επιπέδου των Βρετανών

Στην εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται ο αντίκτυπος της παραλλαγής Όμικρον στις καταναλωτικές δαπάνες. Και, παρόλο που από τότε μέχρι τώρα έχουν αρθεί οι περιορισμοί για την πανδημία, υπάρχουν ανησυχίες ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και των φόρων θα συμπιέσουν τα εισοδήματα των καταναλωτών το 2022, μειώνοντας περαιτέρω την καταναλωτική τους δύναμη.

Πάντως, όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις μικρή επίπτωση θα έχουν μάλλον στην απόφαση που αναμένεται να πάρει η Τράπεζα της Αγγλίας τον Φεβρουάριο για νέα αύξηση των επιτοκίων στην προσπάθεια αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την GfK και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Ιανουαρίου στη Βρετανία έχασε 4 μονάδες και βυθίστηκε στις -19, με τους καταναλωτές να δηλώνουν ότι η αύξηση του κόστους ζωής είναι για αυτούς κυρίαρχο πρόβλημα, προσπερνώντας την πανδημία που κυριαρχούσε μέχρι τώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή