Ο διεθνής ενεργειακός κολοσσός BP επέλεξε να εγκαταλείψει τη Ρωσία αφότου δυτικά κράτη και οργανισμοί επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις σε νομικές και φυσικές οντότητες, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ήδη η BP, ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία, δήλωσε ότι εγκαταλείπει το μερίδιό της στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Rosneft. Πρόκειται για κίνηση που θα της κοστίσει έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια, συρρικνώνοντας τα αποθέματά της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο μισό.

Το Reuters παρουσιάζει μια συνοπτική λίστα με την έκθεση δυτικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία.

BP

Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός διατηρεί μερίδιο 19,75% στη Rosneft της οποίας επικεφαλής είναι ο Ιγκόρ Σετσίν, στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Το 2021 η Rosneft αντιπροσώπευε το ένα τρίτο της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της BP.

BASF

Ο γερμανικός κατασκευαστής χημικών είναι συνιδιοκτήτης της Wintershall Dea – ενός από τους οικονομικούς υποστηρικτές του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, η λειτουργία του οποίου έχει ανασταλεί – μαζί με την ομάδα επενδυτών LetterOne του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Μιχαήλ Φρίντμαν. Η BASF αναφέρει ότι το 1% των πωλήσεων του ομίλου πραγματοπιοείται στη Ρωσία.

Η Wintershall Dea και η Gazprom εργάζονται από κοινού στο έργο παραγωγής φυσικού αερίου Achimov Development.

ENGIE

Η γαλλική εταιρεία φυσικού αερίου είναι ένας από τους πέντε συγχρηματοδότες του Nord Stream 2 της Gazprom και διατηρεί μερίδιο στον εν λειτουργία αγωγό Nord Stream 1 μαζί με τις Wintershall Dea, E.ON και Gasunie.

ENI

Η ιταλική εταιρεία και η Gazprom ελέγχουν με ποσοστό 50% η καθεμία τον αγωγό φυσικού αερίου Blue Stream προς την Τουρκία.

EQUINOR

Ο ενεργειακός όμιλος, του οποίου το πλειοψηφικό πακέτο ανήκει στο νορβηγικό κράτος, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αρχίσει να εκχωρεί τις συμμετοχές του σε κοινοπρακτικά σχήματα στη Ρωσία. Διατηρεί μειοψηφικό μερίδιο σε τρία ρωσικά κοιτάσματα πετρελαίου.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, θα εκχωρήσει επίσης τα περιουσιακά του στοιχεία στη Ρωσία, αξίας περίπου 25 δισεκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών (2,80 δισεκατομμύρια δολάρια).

EXXONMOBIL

Το βασικό περιουσιακό στοιχείο της διεθνούς πετρελαϊκής εταιρείας στη Ρωσία είναι το έργο παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-1 στον Ειρηνικό. Η ExxonMobil εμπορεύεται επίσης πετροχημικά προϊόντα στη Ρωσία που χρησιμοποιούνται από τοπικές βιομηχανίες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Θυγατρική εταιρεία της ExxonMobil συμμετέχει με 7,5% στην Κοινοπραξία Αγωγών της Κασπίας (CPC), η οποία εξάγει πετρέλαιο από το Καζακστάν μέσω του ρωσικού λιμανιού Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα.

Η εταιρεία είχε αποχωρήσει από μια σειρά κοινοπραξιών στη Ρωσία μετά από κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον απόηχο της προσάρτησης της Κριμαίας, το 2014.

OMV

Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ένας από τους πέντε οικονομικούς υποστηρικτές του Nord Stream 2 και ο κύριος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στην Αυστρία. Διατηρεί μερίδιο 24,99% στο ρωσικό κοίτασμα φυσικού αερίου Yuzhno-Russkoye.

Shell

Η αγγλο-ολλανδική εταιρεία πετρελαίου είναι ένας από τους μεγαλύτερους άμεσους ξένους επενδυτές στη Ρωσία. Κατέχει το 27,5% του έργου υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhali-2, το οποίο έχει ετήσια δυναμικότητα 11 εκατομμυρίων τόνων και λειτουργεί από την Gazprom. Είναι ένας από τους πέντε συγχρηματοδότες του Nord Stream 2.

Η Shell συμμετέχει επίσης στο πετρελαϊκό έργο Salym Petroleum με την Gazprom Neft καθώς και σε μια επιχείρηση για την ανάπτυξη υδρογονανθράκων στη χερσόνησο Gydan της Αρκτικής.

TotalEnergies

Η γαλλική εταιρεία κατέχει μερίδιο 19,4% στη Novatek, τον μεγαλύτερο παραγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρωσίας. Έχει μερίδιο 20% στο έργο Yamal LNG ενώ συμμετέχει με 10% στον Arctic LNG 2, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την παραγωγή του το επόμενο έτος.

Η εταιρεία κατέχει επίσης μερίδιο 49% στην κοινοπραξία Terneftegas, η οποία αναπτύσσει το χερσαίο κοίτασμα Termokarstovoye, και 20% συμμετοχή στο χερσαίο κοίτασμα πετρελαίου Kharyaga, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Διατηρεί ποσοστό 10% σε κόμβους μεταφόρτωσης LNG στο Murmansk και την Kamchatka.

UNIPER

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας έχει έκθεση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Nord Stream 2, καθώς και πέντε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Ρωσία με συνδυασμένη ισχύ 11,2 γιγαβάτ που καλύπτουν περίπου το 5% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της Ρωσίας.

Η Uniper και η υπό τον έλεγχό της Fortum διαθέτουν μαζί 12 σταθμούς παραγωγής ενέργειας στη Ρωσία απασχολώντας 7.000 εργαζόμενους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή