Άλυτα παραμένουν δύο από τα μεγαλύτερα επενδυτικά εμπόδια της ΛΑΡΚΟ λίγα 24ωρα πριν την καταληκτική ημερομηνία της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο Ειδικός Διαχειριστής και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν προσκαλέσει τη Δευτέρα 14 Μαρτίου τους υποψήφιους επενδυτές για την για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στους αντίστοιχους διαγωνισμούς παραχώρησης των περιουσιακών στοιχείων και του εργοστασίου της πολύπαθης βιομηχανίας σιδηρονικελίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αν και η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ οδεύει προς κατάληξη εντούτοις τα δύο σημαντικά αγκάθια της βιομηχανίας παραμένουν ανοικτά στο παρά πέντε… των διαγωνισμών.

Οι ομαδικές απολύσεις

Το πρώτο έχει να κάνει με το εργασιακό και το δεύτερο με τις περιβαλλοντικές εκκρεμότητες.

Σε σχέση με το εργασιακό, πηγές θέλουν να μην έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες των ομαδικών απολύσεων των 1.065 εργαζομένων καθώς το πρώτο στάδιο που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, η διαβούλευση μεταξύ των εκπροσώπων τους και του εργοδότη (εν προκειμένω του Ειδικού Διαχειριστή) δεν έκλεισε με την αναγκαία συμφωνία. Και συνεπώς οι δύο πλευρές καλούνται να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Πηγές θέλουν για σήμερα να έχει κανονιστεί συνάντηση μεταξύ του οργάνου και των σωματείων των εργαζομένων. Άγνωστο παραμένει πότε θα προσκληθεί ο Ειδικός Διαχειριστής, ενώ να σημειωθεί ότι αν τελικά το ΑΣΕ πετύχει την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γνωμοδοτήσει σε 10 ημέρες και σε 20 ημέρες θα υλοποιηθούν οι απολύσεις.

Οι περιβαλλοντικές εκκρεμότητες

Αναφορικά με το δεύτερο αγκάθι της υπόθεσης της ΛΑΡΚΟ, το περιβαλλοντικό, πληροφορίες αναφέρουν πως οι απαραίτητες εγγυήσεις που ζητούν οι υποψήφιοι επενδυτές και ιδίως ως προς τις παραβάσεις του παρελθόντος κατά τις οποίες ιδιοκτήτης ήταν το ελληνικό δημόσιο δεν έχουν δοθεί. Σε εκκρεμότητα, όπως λέγεται, βρίσκεται και η έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Με τα δύο αυτά σοβαρά εμπόδια καθώς και με τις εκτιμήσεις καλά ενημερωμένων πηγών που θέλουν πως με το που βάλει το κλειδί στην πόρτα… του εργοστασίου ο νέος επενδυτής θα απαιτηθούν κεφάλαια τουλάχιστον μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, το εγχείρημα της παραχώρησης της ΛΑΡΚΟ κρέμεται από μία κλωστή…

Η πιθανότητα αποτυχίας

Στο ενδεχόμενο που η διαγωνιστική διαδικασία ναυαγήσει… τότε και ο φάκελος της ΛΑΡΚΟ κλείνει με δραματικό τρόπο: Η εταιρεία πτωχεύει και τα περιουσιακά της στοιχεία βγαίνουν στο σφυρί… με τους εργαζόμενους να μένουν χωρίς δουλειά.

 Η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από το 2020, ενώ όπως προαναφέρθηκε την ερχόμενη Δευτέρα θα διενεργηθούν δύο διαγωνισμοί. Ο πρώτος θα είναι από τον Ειδικό Διαχειριστή και αφορά στη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων. Ο δεύτερος διαγωνισμός διοργανώνεται από το ΤΑΙΠΕΔ και αφορά στη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι. Πρόκειται για εγκαταστάσεις και μεταλλευτικά δικαιώματα που ανήκουν στο δημόσιο.

Φιναλίστ της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι τρία επενδυτικά σχήματα οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS AG, MYTILINEOS και COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις