Εκδηλη είναι η ανησυχία πολλών επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, αφού οι σκληροί δείκτες δεν σημειώνουν αξιόλογη υποχώρηση. Αντιθέτως οι δεκάδες θάνατοι καθημερινά αλλά και η έξαρση των κρουσμάτων – που αποδίδεται στη χαλάρωση των μέτρων αλλά και στην αυξημένη κινητικότητα του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, κάνουν πολλούς επιστήμονες να μιλήσουν για πέμπτο πανδημικό κύμα.

Ανήσυχοι

Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το Πάσχα με δεδομένο μάλιστα ότι μπροστά μας είναι και το τριήμερο της 25η Μαρτίου όπου πλήθος κόσμου αναμένεται να εκμεταλλευτεί την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας και την ηλιοφάνεια για να κάνει την εκδρομή του.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, θεωρεί ότι η κορύφωση του πέμπτου κύματος δεν πρόκειται να έρθει πριν από τις αρχές του επόμενου μήνα. Τονίζει μιλώντας στη Real News, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που αναμενόταν όταν τον περασμένο Φεβρουάριο είχε ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιδημικών δεικτών.

Κατά τον καθηγητή, η νέα έξαρση υποδηλώνει  την ύπαρξη ρηγμάτων στο τείχος ανοσίας, κάτι που αποδίδεται εν πολλοίς στην καθυστέρηση της επαναληπτικής δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Διαφυγή ανοσίας

«Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτή η διαφυγή ανοσίας είναι η καθυστέρηση της εφαρμογής της αναμνηστικής δόσης, με δεδομένη τη σημαντική διαφορά στην αποτελεσματικότητα προστασίας μεταξύ εμβολιασμένων με δύο δόσεις και με τρεις».

Κοροναϊός: Πού εντοπίζονται τα 19.705 νέα κρούσματα – Ο χάρτης της διασποράς

Η παρουσία μάλιστα του νέου υποστελέχους Ομικρον 2, το οποίο είναι ακόμη πιο μεταδοτικό κατά 33% μεσοσταθμικά, από την παραλλαγή Ομικρον, εντείνει την ανησυχία. «Ο συνδυασμός επιβράδυνσης της τρίτης δόσης και της παρουσίας του νέου στελέχους πλέον οδηγεί σε ένα νέο κύμα που θα καθυστερήσει επιπλέον την ταχύτερη αποκλιμάκωση», επισημαίνει ο Δ. Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να στοχεύσουμε στη διατήρηση και στην επέκταση της επίκτητης ανοσίας του πληθυσμού, αλλά και στον πολύ μεγάλο αριθμό των τεστ συνολικά που πραγματοποιούνται καθημερινά.

Εφιαλτικές προβλέψεις

«Αυτά σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία του πληθυσμού μετά από νόσηση, θα συντελέσουν στη συστηματική αποκλιμάκωση της πανδημίας», είπε ο Δ. Σαρηγιάννης. Είναι χαρακτηριστικό ωστόσο, ότι το προγνωστικό του μοντέλο προβλέπει για το επόμενο χρονικό διάστημα κοντά στα 22.000 κρούσματα (μέσο όρο 7 ημερών). Ενώ σε ό,τι αφορά τοςυ θανάτους, «περιμένουμε μία αύξηση στους περίπου 57 ημερησίως μεσοσταθμικά, μέχρι τις αρχές Απριλίου και έπειτα μία σημαντική αποκλιμάκωση».

Τέταρτη δόση

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προσανατολίζεται στη χορήγηση 4ης δόσης στους πολίτες 70 ετών αφού τα μέλη της οποίας συνυπολογίζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τις σχετικές επιστημονικές παρατηρήσεις ώστε να αποφανθούν άμεσα και υπό την πίεση της επέλασης της Ομικρον 2.

Παράλληλα στο… μικροσκόπιο βρίσκονται τα πρωτόκολλα που αφορούν τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς πιθανή διασπορά της «σούπερ» μεταδοτικής μετάλλαξης τα καθιστά βραδυφλεγή βόμβα για το ΕΣΥ.

Το στίγμα των επικείμενων αποφάσεων έδωσε πρόσφατα άλλωστε η πρόεδρος της Επιτροπής και ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, ΕΚΠΑ, Μαρία Θεοδωρίδου, όταν επισήμανε ότι ήδη άλλες χώρες – όπως η Γερμανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο – έχουν τοποθετηθεί υπέρ αυτής της εξέλιξης.

Τα οφέλη μιας σχετικής εισήγησης υπερασπίζεται από την πλευρά του και ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. Κοροναϊός: Έρχεται τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό – «Ασπίδα» για την νέα έξαρση από φθινόπωρο

Και διευκρινίζει πως μπορεί τα διαθέσιμα εμβόλια να έχουν διαπιστωθεί λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της Ομικρον (1 ή 2) σε ό,τι αφορά τη μετάδοση του ιού και συνεπακόλουθα τη μόλυνση των πολιτών, «μία ακόμα αναμνηστική δόση όμως θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία σε σοβαρές επιπλοκές της λοίμωξης COVID-19. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα ενισχύσει την πρόληψη των διασωληνώσεων και των θανάτων στους ηλικιωμένους ανθρώπους».

Επιμέρους κεφάλαιο

Μάλιστα, ο καθηγητής… ανοίγει ένα επιμέρους κεφάλαιο στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» αναλογιζόμενος τα πιθανά οφέλη της 4ης δόσης και σε πολίτες μικρότερης ηλικίας, οι οποίοι έχουν όμως διαγνωστεί με σοβαρά προβλήματα υγείας – με έμφαση σε πολίτες που πάσχουν από νεφρική, καρδιολογική ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα