Στα μέτρα που υλοποιούνται στο ΥπΑΑΤ, μέσω και σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για την στήριξη παραγωγών του οινοποιητικού κλάδου, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος, χαιρετίζοντας σε εκδήλωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου.

Το πρώτο μέτρο, προϋπολογισμού 12,8 εκατ. ευρώ (2019-2023) αφορά την προώθηση ελληνικών οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) και Ποικιλιακών σε τρίτες χώρες.

Στόχος είναι:

  • Το άνοιγμα νέων αγορών και η εξεύρεση νέων εμπορικών διεξόδων
  • Η επανατοποθέτηση των ελληνικών οίνων σε παραδοσιακές αγορές
  • Η βελτίωση της εικόνας του ελληνικού κρασιού

Παράλληλα, τρέχει και ένα άλλο πρόγραμμα το οποίο αφορά την ενημέρωση των κρατών-μελών της ΕΕ, προϋπολογισμού 5,2 εκατ. ευρώ (2019-2023) και αφορά την:

  • Παροχή ενημέρωσης σε καταναλωτές, επαγγελματίες του οινικού κλάδου και του κλάδου της HORECA. Αφορά την υπεύθυνη κατανάλωση κρασιού και τον κίνδυνο που συνδέεται με την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ
  • Εκπαίδευση των επαγγελματιών, της γαστρονομίας και της HORECA καθώς και των καταναλωτών στις χώρες-στόχους της ΕΕ.  Ενημερώνονται για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ, σε σχέση με τη ποιότητα, τη φήμη και άλλα χαρακτηριστικά των ελληνικών κρασιών.
  • Βελτίωση της εικόνας που διέπει τα κρασιά της ΕΕ με γεωγραφικές ενδείξεις

Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας

Στην πρόταση που έχει καταθέσει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου στην δράση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τους Συνεργατικούς Σχηματισμούς Καινοτομίας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας, τονίζοντας την ανάγκη να «συνδέσουμε πιο αποτελεσματικά την έρευνα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες με την γεωργική παραγωγή».

Όπως έγραψε ο υφυπουργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με όσα ανέφερε στην εκδήλωση: «Η ΕΔΟΑΟ έχει ήδη καταθέσει πρόταση στην δράση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τους Συνεργατικούς Σχηματισμούς Καινοτομίας. Οι ΣΣΚ (Innovation_Clusters) στοχεύουν στην ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας με διεθνή αναγνώριση και υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας. Αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο, στον τομέα της Αγροδιατροφής, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον βέλτιστο τρόπο τις δυνατότητες του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουμε αλλά και των εργαλείων που υπάρχουν πλέον στο οικοσύστημα καινοτομίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO