Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι οι πιστωτές της θα λάβουν τα χρήματά τους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ. Χθες η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία μετά την αποπληρωμή ομολόγων σε ρούβλια.

Η απόφαση να γίνει η καταβολή σε ρωσικό νόμισμα ελήφθη μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να μπλοκάρει τις αμερικανικές τράπεζες από το να διαχειρίζονται πληρωμές σε δολάρια από τη Ρωσία. Με τον τρόπο αυτό μπλοκαρίστηκε η πληρωμή τόκων για ομόλογα σε δολάρια, ύψους 649 εκατ. δολαρίων που θα έπρεπε να καταβληθούν τη Δευτέρα.

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε οι πιστωτές να λάβουν από τη Ρωσική Ομοσπονδία τα κεφάλαια που έχουν επενδύσει», δήλωσε ο Σιλουάνοφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Σιλουάνοφ είπε ότι η RZhD, κρατικό μονοπώλιο των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, εφόσον δεν του επιτρέπεται να πληρώσει σε δολάρια τους πιστωτές του θα πληρώσει σε ρούβλια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Ωστόσο, οι υποχρεώσεις θα εκπληρωθούν: όπως η Ρωσική Ομοσπονδία, η RZhD θα το κάνει σε ρούβλια», πρόσθεσε ο Σιλουάνοφ.

Ο Σιλουάνοφ είπε επίσης ότι το υπουργείο του συνιστά στις τράπεζες να μην πληρώσουν μερίσματα για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021.

Η Ρωσία δεν έχει αθετήσει το εξωτερικό της χρέος από το 1917, μετά την Επανάσταση των Μπολσεβίκων, που παραιτήθηκε από τις οφειλόμενες πληρωμές,  αλλά τα ομόλογά της έχουν γίνει σημείο σύγκρουσης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής