Σε μια προσπάθεια να πείσουν το πετρελαϊκό καρτέλ να αυξήσει την παραγωγή του, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν συνομιλίες στη Βιέννη σήμερα με εκπροσώπους του ΟΠΕΚ, την ίδια ώρα που οι Βρυξέλλες μελετούν το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο ΟΠΕΚ αντιστέκεται επί του παρόντος στις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να αντλήσουν περισσότερο αργό για να μειώσουν τις τιμές, οι οποίες έφτασαν σε υψηλό 14 ετών τον περασμένο μήνα.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και άλλους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα αυξήσει την παραγωγή κατά περίπου 432.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάιο.

Η συνάντηση ΕΕ-ΟΠΕΚ το απόγευμα της Δευτέρας είναι η τελευταία σε έναν διάλογο που ξεκίνησε μεταξύ των δύο πλευρών το 2005.

Το ρωσικό πετρέλαιο έχει αποκλειστεί από τις κυρώσεις της ΕΕ μέχρι στιγμής. Αλλά αφού το μπλοκ των 27 χωρών συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα, ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να ακολουθήσει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσει προτάσεις για εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, δήλωσαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Ολλανδίας, καθώς έφτασαν για συνάντηση με τους ομολόγους τους της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Διαβάστε επίσης – ΕΕ: Πιθανό το πετρελαϊκό εμπάργκο στη Ρωσία

Η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που εξαρτώνται λιγότερο από τη ρωσική προμήθεια από την Ευρώπη, έχουν ήδη απαγορεύσει τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Οι χώρες της ΕΕ είναι διχασμένες ως προς το αν θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, δεδομένης της μεγαλύτερης εξάρτησής τους και της πιθανότητας να ωθήσουν τις ήδη υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή