Το 2014, ο Πιερέν Βενσάνζ ανακηρύχθηκε από ένα περιοδικό ως «τραπεζίτης της χρονιάς» για την Ελβετία. Δικαίως, σχολίασαν τότε πολλοί, καθώς ακόμη και οι επικριτές του παραδέχονται πως από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, είχε οδηγήσει την Raiffeisen – τον τρίτο μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο της Ελβετίας, με διεθνή παρουσία και γραφεία και στη Μόσχα – σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης.

Οι ανακριτές και οι δικαστές είχαν, όμως, διαφορετική άποψη, καθώς ανακάλυψαν πολλά «σκοτεινά σημεία» και παρανομίες στην, κατά τα άλλα επιτυχημένη, πορεία του 65χρονου Βενσάνζ. Έτσι, σήμερα το πρωί, τον κήρυξαν ένοχο και ανακοίνωσαν την ετυμηγορία τους: Φυλάκιση τριών ετών και εννέα μηνών για τα αδικήματα της διαφθοράς και του πλουτισμού μέσα από δόλιες συμφωνίες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ίδιος φέρεται να αποκόμισε τουλάχιστον εννιά εκατομμύρια φράγκα από τέτοιου είδους συμφωνίες. Ωφελημένα ήταν και άλλα πρόσωπα που έπαιζαν τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Άλλωστε, συνολικά οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν επτά, ενώ η αρχική απαίτηση έκανε λόγο για συνολικές αποζημιώσεις ύψους 70 εκατ. φράγκων από την πλευρά τους.

Πολύκροτη δίκη, πικάντικες λεπτομέρειες

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση ελήφθη μετά από μία δίκη η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο και βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας στη χώρα που αποτελεί επίγειο τραπεζικό παράδεισο. Το ενδιαφέρον ήταν, μάλιστα, τόσο μεγάλο ώστε η ακροαματική διαδικασία μεταφέρθηκε από το δικαστικό μέγαρο σε θέατρο της Ζυρίχης, προκειμένου να μπορούν να την παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Εξάλλου, αρκετές από τις κατηγορίες ήταν εξαιρετικά… πικάντικες και οι λεπτομέρειες της εξέτασης των μαρτύρων και του κατηγορουμένου παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον και κρατούσε αμείωτη την προσοχή της κοινής γνώμης.

Ανάμεσα στα άλλα, η προσοχή εστιάστηκε σε ένα ποσό 200.000 ελβετικών φράγκων το οποίο ο κατηγορούμενος δαπάνησε σε κλαμπ-στριπιτζάδικα, πληρώντας φυσικά με τις εταιρικές κάρτες που διέθετε. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως επρόκειτο για επαγγελματικής φύσης εξόδους, έστω και σε πιο χαλαρό στιλ, που συνήθως ακολουθούσαν τα επίσημα δείπνα.

«Επαγγελματικής φύσης» οι έξοδοι

«Επρόκειτο για ποτά, ακόμη και φιάλες κρασιού αρκετά ακριβές, όπως και σαμπάνιες. Συνήθως, πάντως, πίναμε κρασί», είπε, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι σε αυτούς τους χώρους προσπαθούσε να γνωρίσει καλύτερα τους νυν και μελλοντικούς πελάτες της τράπεζας – πάντα προς όφελός της.

Όσο για ένα δείπνο αξίας 700 φράγκων με μία κυρία την οποία γνώρισε μέσα από ιστότοπο γνωριμιών (το Tinder), η δικαιολογία που πρόβαλε ο Βιενσάνζ είναι πως επρόκειτο για μελλοντική συνεργάτη, την οποία ήθελε να γνωρίσει προτού της αναθέσει μια δουλειά στον κλάδο των ακινήτων. «Έχω συναντήσει πάρα πολλούς ανθρώπους προσωπικά (…) και ήθελα να την εντυπωσιάσω για την Raiffeisen. Ήμουν μέρα και νύχτα στους δρόμους για την Raiffeisen», όπως τόνισε.

«Δεν είχα την αίσθηση πως έκανα οτιδήποτε παράνομο», είπε ο ίδιος. Και πώς να την έχει, άλλωστε;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή