Ο καλύτερος αγοραστής για το Twitter μπορεί να μην είναι κανείς. Το κοινωνικό δίκτυο την Παρασκευή ενεργοποίησε ένα «poison pill», εμποδίζοντας προσωρινά την προσφορά εξαγοράς του Ίλον Μασκ ύψους 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά το έβαλε στο παιχνίδι. Όπως έμαθε το Twitter το 2016 όταν πολλοί μνηστήρες αποχώρησαν, το κλείσιμο μιας συμφωνίας μπορεί να είναι πιο δύσκολο.

Η προσφορά του Μασκ των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή, η οποία είναι μη δεσμευτική και στερείται χρηματοδότησης, είναι εύκολο για το Twitter να την απορρίψει. Δείχνει επίσης τον απότομο «οικονομικό λόφο» που θα πρέπει να σκαρφαλώσουν οι αγοραστές . Το αφεντικό της Tesla θα κέρδιζε μια μη ελκυστική απόδοση περίπου 1% στην επένδυσή του έως το 2024, σύμφωνα με μια ανάλυση του Breakingviews χρησιμοποιώντας εκτιμήσεις που συνέταξε η Refinitiv. Η μείωση των μισθών του διοικητικού συμβουλίου στο μηδέν, όπως υποστήριξε ο Μασκ σε tweet τη Δευτέρα, μόλις και μετά βίας αλλάζει αυτόν τον υπολογισμό. Επιπλέον, το διοικητικό συμβούλιο πιθανότατα θα απαιτούσε υψηλότερο ασφάλιστρο πριν προτείνει μια συμφωνία.

Οι πενιχρές ταμειακές ροές του Twitter δυσκολεύουν τους οικονομικούς αγοραστές όπως ο Thoma Bravo να χρηματοδοτήσουν μια εξαγορά με πολλά χρέη. Οι επενδυτές ιδιωτικών μετοχών θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον Μασκ, ο οποίος κατέχει περισσότερο από το 9% της εταιρείας. Αλλά αυτό θα σήμαινε ότι θα έπαιζαν τον ρόλο του junior συνεργάτη του επιχειρηματία, του οποίου οι ιδέες για το Twitter φαίνεται να περιλαμβάνουν την ανατροπή της διαφημιστικής του δραστηριότητας.

Η Microsoft, οι Meta Platforms ή η Alphabet ενδέχεται να δουν μια ευκαιρία να αποσπάσουν περισσότερα διαφημιστικά έσοδα από την κοινότητα των αφοσιωμένων χρηστών του Twitter. Αλλά οι ρυθμιστικές αρχές στην Αμερική και την Ευρώπη έχουν καταστήσει σαφές ότι θα αντιταχθούν σε οποιεσδήποτε συμφωνίες κάνουν τους τεχνολογικούς γίγαντες ακόμη πιο ισχυρούς.

Το Salesforce.com ήθελε να αγοράσει το Twitter το 2016, όταν το κοινωνικό δίκτυο ήταν περίπου το μισό του σημερινού του μεγέθους, αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια, καθώς μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση αυτή οι μετοχές υποχώρησαν. Οι μέτοχοι της ομάδας λογισμικού των 188 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι απίθανο να είναι πιο δεκτικοί τώρα. Εν τω μεταξύ, οι αγοραστές που γνωρίζουν το εμπορικό σήμα θα είναι επιφυλακτικοί. Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Walt Disney, Μπομπ Ίγκερ, είπε ότι αποχώρησε το 2016 λόγω της «αβρότητας» στην πλατφόρμα του Twitter. Οι προσπάθειες μείωσης της αρνητικότητας και της παραπληροφόρησης μπορεί να ευχαριστήσουν τους διαφημιστές, αλλά να αποθαρρύνουν χρήστες όπως ο Μασκ, που ανησυχούν ότι περιορίζει την ελευθερία του λόγου.

Το ενδιαφέρον του Μασκ δείχνει ότι η έλλειψη προφανούς οικονομικής λογικής μπορεί να μην εμποδίσει μια συμφωνία. Ένα πιο πιθανό αποτέλεσμα, ωστόσο, μπορεί να είναι μια μερική επένδυση, ίσως από μια εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου. Η Silver Lake το 2020 επένδυσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο Twitter μέσω ενός convertible note, βοηθώντας στη χρηματοδότηση μιας επαναγοράς μετοχών για να πάρει με το μέρος της την «ακτιβίστρια» Elliott Management. Η εταιρεία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια παρόμοια συμφωνία για να εξαγοράσει το μερίδιο του Μασκ. Θα ήταν μια υπενθύμιση ότι ο βιότοπος του Twitter στερείται φυσικών αρπακτικών.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners