Η παχυσαρκία αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή Covid-19. Αλλά μια νέα μικρή τουρκική επιστημονική έρευνα παρέχει ενδείξεις ότι η σοβαρή παχυσαρκία μπορεί επίσης να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στους εμβολιασμένους που δεν έχουν ποτέ μολυνθεί από τον ιό και που δεν έχουν έτσι αποκτήσει «υβριδική» ανοσία (φυσική και εμβολιαστική).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Βολκάν Ντεμιρχάν Γιουμούκ του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη Παχυσαρκίας στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας (4-7 Μαΐου), μελέτησαν 124 ανθρώπους με σοβαρή παχυσαρκία (δείκτη μάζας σώματος άνω του 40) με μέση ηλικία 42 έως 63 ετών, καθώς και 166 με φυσιολογικό βάρος και μέση ηλικία 39 έως 47 ετών, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί πλήρως είτε με Pfizer/BioNTech είτε με το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac (γνωστό και ως Sinovac).
Τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, δείγματα αίματος ελήφθησαν και αναλύθηκαν, προκειμένου να μετρηθούν τα δημιουργημένα αντισώματα κατά του κοροναϊού. Επίσης διαπιστώθηκε ότι 70 είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον ιό.
Τι έδειξαν τα επίπεδα των αντισωμάτων
Μεταξύ όσων δεν είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και είχαν κάνει το εμβόλιο Pfizer/BioNtech, τα επίπεδα αντισωμάτων στους σοβαρά παχύσαρκους ήσαν τουλάχιστον τρεις φορές λιγότερα, σε σχέση με τους εμβολιασμένους με κανονικό βάρος (δείκτη μάζας σώματος 18-25). Στην περίπτωση των παχύσαρκων που είχαν κάνει το κινεζικό εμβόλιο, τα αντισώματα ήταν 27 φορές λιγότερα σε σχέση με τα εμβολιασμένα άτομα κανονικού βάρους (άλλη μια σαφής ένδειξη για την μικρότερη αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων έναντι των δυτικών εμβολίων mRNA).
Μεταξύ όσων είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον κορωνοϊό και είχαν επίσης εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech ή CoronoVac, τα επίπεδα αντισωμάτων κατά του ιού ήσαν παρόμοια στους σοβαρά παχύσαρκους και σε εκείνους με κανονικό βάρος.
«Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τη σημασία τού να δοθεί προτεραιότητα και να αυξηθεί ο εμβολιασμός στην ευπαθή ομάδα των ατόμων με σοβαρή παχυσαρκία», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο δρ Γιουμούκ, καθώς οι άνθρωποι αυτοί, αν δεν έχουν αποκτήσει και κάποια φυσική ανοσία μετά από λοίμωξη Covid-19, πρέπει να κάνουν ενισχυτική δόση εμβολίου ιδίως μετά την επικράτηση της Όμικρον.
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος