Η Federal Reserve προειδοποίησε για επιδείνωση της ρευστότητας σε βασικές χρηματοπιστωτικές αγορές εν μέσω αυξανόμενων κινδύνων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη νομισματική σύσφιξη και τον υψηλό πληθωρισμό.

«Σύμφωνα με ορισμένα μέτρα, η ρευστότητα της αγοράς έχει μειωθεί από τα τέλη του 2021, τόσο στις αγορές για τα αμερικανικά ομόλογα όσο και για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δείκτη μετοχών», ανέφερε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στην εξαμηνιαία Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας.

«Ενώ η πρόσφατη επιδείνωση της ρευστότητας δεν ήταν τόσο ακραία όσο σε ορισμένα προηγούμενα επεισόδια, ο κίνδυνος ξαφνικής σημαντικής επιδείνωσης φαίνεται υψηλότερος από το κανονικό», ανέφερε η έκθεση. «Επιπλέον, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μετά, η ρευστότητα ήταν κάπως τεταμένη στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου, ενώ οι αγορές για ορισμένα άλλα εμπορεύματα έχουν υποστεί αξιοσημείωτη δυσλειτουργία».

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Πάνω από 1 τρισ. δολ. έχασαν οι τεχνολογικοί κολοσσοί σε 3 ημέρες

Διακυμάνσεις στα εμπορεύματα

Σε δήλωσή της μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, η Λάελ Μπρέιναρντ της Fed, είπε ότι ο πόλεμος «προκάλεσε μεγάλες διακυμάνσεις τιμών στην αγορά εμπορευμάτων».

«Από την άποψη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δεδομένου ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες έχουν πρόσβαση στις προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων μέσω μιας μεγάλης τράπεζας ή ενός χρηματιστή που είναι μέλος του σχετικού γραφείου συμψηφισμού, αυτά τα μέλη εκτίθενται σε κίνδυνο όταν οι πελάτες αντιμετωπίζουν ασυνήθιστα αυξημένα περιθώρια κέρδους», είπε η Μπρέιναρντ. «Η Federal Reserve συνεργάζεται με εγχώριες και διεθνείς ρυθμιστικές αρχές για να κατανοήσει καλύτερα τα ανοίγματα των συμμετεχόντων στην αγορά εμπορευμάτων και τους δεσμούς τους με το βασικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Βουτιά στη Wall Street

Ο δείκτης S&P 500 των αμερικανικών μετοχών υποχώρησε τη Δευτέρα στα χαμηλότερα επίπεδα σε περισσότερο από ένα χρόνο και τώρα είναι σχεδόν 17% κάτω από το υψηλό ρεκόρ στις 3 Ιανουαρίου.

«Ο αυξημένος πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, την πιστωτική ποιότητα και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες γενικότερα», ανέφερε η έκθεση. Έκανε επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στις τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ, οι οποίες είπε ότι

«θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε κραδασμούς» δεδομένων των υψηλών αποτιμήσεων.

Ανησυχίες για τα stablecoins

Στην έκθεση, η Fed επανέλαβε επίσης τις ανησυχίες για τους οικονομικούς κινδύνους που ενέχουν τα stablecoins, ένα ταχέως αναπτυσσόμενο είδος κρυπτονομίσματος που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί σταθερή αξία σε σχέση με ένα σκληρό νόμισμα όπως το δολάριο ΗΠΑ. Τα νομίσματα είναι «ευάλωτα» και υπάρχει έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξή τους, ανέφερε.

«Επιπλέον, η αυξανόμενη χρήση stablecoin για την κάλυψη των απαιτήσεων περιθωρίου κέρδους για μοχλευμένες συναλλαγές σε άλλα κρυπτονομίσματα μπορεί να ενισχύσει την αστάθεια στη ζήτηση για stablecoins και να αυξήσει τους κινδύνους εξαγοράς», ανέφερε η έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές