Σκεπτικισμός επικρατεί στο επιτελείο της κυβέρνησης Μπάιντεν αναφορικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν όσον αφορά τα πακέτα κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον εμφανίζονται διχασμένοι καθώς διατυπώνονται διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς το μέχρι ποιο βαθμό μπορούν να κλιμακωθούν οι κυρώσεις χωρίς να πυροδοτήσουν παγκόσμια οικονομική αστάθεια και να διαρρήξουν την διατλαντική ενότητα.
Τα δύο «στρατόπεδα»
Η επιβίωση της Ρωσίας από τα αστραπιαία και αλλεπάλληλα πρώτα κύματα κυρώσεων και η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία εντείνει τον σκεπτικισμό. Πηγές που επικαλείται το Bloomberg κάνουν λόγο για σχηματισμό δύο «στρατοπέδων» στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης. Μία ομάδα, στην οποίαν συγκαταλέγονται πολλοί αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου, υποστηρίζει την επιβολή ακόμη αυστηρότερων μέτρων ως απάντηση στις ρωσικές θηριωδίες στην ανατολική Ουκρανία. Η ομάδα αυτή θεωρεί ότι η αντίδραση των συμμάχων, κυρίως στην Ευρώπη, μπορεί να καμφθεί.
Μία άλλη μερίδα αξιωματούχων όμως ανησυχούν για την ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση που θα επιφέρουν τυχόν νέες κυρώσεις στην ήδη κλυδωνιζόμενη παγκόσμια οικονομία. Σε αυτούς συγκαταλέγονται παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υπό την Τζάνετ Γέλεν. Επισημαίνουν τους κινδύνους που αναδύονται σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον όπου κυριαρχούν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ο πληθωρισμός, οι ασταθείς τιμές του πετρελαίου και η πιθανή επισιτιστική κρίση. Οι ανησυχίες φτάνουν ως και το πώς θα εξελιχθούν για τους Δημοκρατικούς οι ενδιάμεσες εκλογές, σε περίπτωση που οι τιμές των καυσίμων παραμείνουν υψηλές. Η πλευρά αυτή θεωρεί ως καταλληλότερη την επιβολή ενός πλαφόν στις ποσότητες του πετρελαίου που θα μπορεί κάθε χώρα να προμηθευτεί από τη Ρωσία. Έτσι οι ενεργειακές ροές δεν θα διακόπτονταν πλήρως, ενώ από την άλλη το εισόδημα της Μόσχας θα συρρικνωνόταν.
Όριο
Αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο κρίσιμο σημείο που διακυβεύεται πόσο αυστηρές κυρώσεις μπορεί να επιβάλει κανείς σε μια μεγάλη οικονομία χωρίς να έχει άσχημα αποτελέσματα που να προκαλούν σοβαρά προβλήματα αλλού.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η συζήτηση που διεξάγεται στο εσωτερικό κύκλων της Ουάσινγκτον αντανακλά ευρύτερες διεργασίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ: Είναι πλέον δύσκολο να υπάρξει συμφωνία ως προς το πόση ακόμα πίεση πρέπει να ασκηθεί στον Πούτιν. Τα όσα διημείφθησαν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι ενδεικτικά: Η Ένωση κατάφερε «μετά κόπων και βασάνων» να λάβει την απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά μόνο κατόπιν σημαντικών παραχωρήσεων στην Ουγγαρία, ενώ δεν ελήφθη καμία απόφαση ως προς τα επόμενα βήματα όσον αφορά, παραδείγματος χάριν, το φυσικό αέριο.
Σε κάθε περίπτωση ένα είναι σίγουρο: Όσο ο Πούτιν συνεχίζει τον πόλεμο απτόητος από κυρώσεις και πιέσεις, η αντιπαράθεση στην Ουάσινγκτον και πέραν αυτής ως προς τι μέλλει γενέσθαι, θα συνεχίσει να κλιμακώνεται.
Latest News
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία