Πρώτα πρέπει να αρθούν οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας και μετά θα αρχίσουν οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών στις διεθνείς αγορές, διεμήνυσε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν είπε ότι για να παραδοθούν οι όγκοι των ρωσικών σιτηρών στις διεθνείς αγορές, πρέπει πρώτα να αρθούν οι άμεσες και έμμεσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη.

Είπε επίσης, ότι οι κυρώσεις, τις οποίες επέβαλε η Δύση ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επηρεάζουν την ασφάλεια της ναυτιλίας, τις πληρωμές και την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά λιμάνια». Αν και έσπευσε να προσθέσει ότι «δεν γίνονται ουσιαστικές συζητήσεις» για την άρση τους.

Η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σίτου, ενώ η Ρωσία είναι επίσης βασικός εξαγωγέας λιπασμάτων και η Ουκρανία σημαντικός προμηθευτής καλαμποκιού και ηλιέλαιου.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας έχουν σταματήσει λόγω του ρωσικού αποκλεισμού των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά η Μόσχα αποδίδει την κατάσταση στην αποτυχία της Ουκρανίας να καθαρίσει νάρκες από τα λιμάνια.

Οι «ευθύνες» της Ουκρανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης την Τετάρτη ότι το βάρος βαρύνει την Ουκρανία να λύσει τα ζητήματα με τις αποστολές σιτηρών αποναρκοθέτησης των προσεγγίσεων στα λιμάνια της και ότι η Μόσχα δεν χρειάζεται να λάβει μέτρα επειδή είχε ήδη αναλάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις.

Ο Πεσκόφ και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ισχυρίστηκαν αμφότεροι ότι οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας αποτελούν ένα απλό κλάσμα της παγκόσμιας αγοράς.

«Απ’ όσο γνωρίζουμε, υπάρχουν πολύ λιγότερα σιτηρά από ό,τι λένε οι Ουκρανοί», είπε ο Πεσκόφ. «Δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε τη σημασία αυτών των αποθεμάτων σιτηρών από την άποψη του αντίκτυπού τους στις διεθνείς αγορές».

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι διογκώνει το ζήτημα που σχετίζεται με τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας σε «παγκόσμια καταστροφή».

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, με παγκόσμιο μερίδιο αγοράς 10% τα τελευταία χρόνια.

Καμπανάκι για επισιτιστική κρίση

Περίπου 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας φέτος, ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν έχει μόνο αντίκτυπο στην οικονομία, τη γεωπολιτική ή τις αρχιτεκτονικές ασφάλειας, αλλά και στη ζωή και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που φοβούνται ότι δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους ή να ταϊσουν τα παιδιά τους. «Οι αριθμοί είναι σημαντικοί» και μπορεί γρήγορα να ξεφύγουν από τον έλεγχο, προειδοποίησε η Πρόεδρος της Επιτροπής. Αναφέρθηκε κυρίως σε περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής και υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι ωθούνται στην ακραία φτώχεια για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης των τιμών των τροφίμων.

Διαβάστε επίσης -ΕΕ: Προειδοποίηση για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, ως συνέπεια του πολέμου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή