
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το αργό Brent έπεσε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και μήνες. Το ίδιο και το West Texas Intermediate . Ο χαλκός έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν δύο χρόνια.
Και όλα έδειχναν ότι ο πληθωρισμός είχε αρχίσει να κάνει φανερές τις επιπτώσεις του: η ύφεση είναι προ των πυλών και όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις τα εμπορεύματα ετοιμάζονται για βουτιά. Έκτοτε ωστόσο, και το πετρέλαιο και ο χαλκός ανέκαμψαν.
Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το oilprice.com, η ανάκαμψη του πετρελαίου θα συνεχιστεί παρά την αβεβαιότητα στις αγορές: ό,τι κι αν συμβεί στην κερδοσκοπική αγορά, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου είναι περιορισμένη ενώ η ζήτηση είναι πολύ ζωντανή και εξακολουθεί να αυξάνεται.
Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ+: Για μια ακόμα φορά δεν πέτυχε τους στόχους παραγωγής
Η αντιστάθμιση κινδύνου
Οι Financial Times το αποκαλύπτουν ξεκάθαρα. Σε άρθρο τους στις αρχές της εβδομάδας που αναφερόταν στην πτώση των τιμών μεταξύ των εμπορευμάτων, οι συντάκτες έγραψαν ότι είπαν ότι «τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου έπαιξαν κεντρικό ρόλο στις πρόσφατες μειώσεις των τιμών στα εμπορεύματα».
Αν ο μεγάλος φόβος του 2020 και του 2021 ήταν η Covid, φέτος οι φόβοι είναι δύο: Ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν και η ύφεση. Και φαίνεται όλο και περισσότερο ότι το δεύτερο ξεπερνά το πρώτο όσον αφορά την αξία του τρόμου.
Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Νέο ενεργειακό όπλο κατά της Ευρώπης
Η συζήτηση για την ύφεση είναι πάνω από όλα τα νέα. Οι κεντρικές τράπεζες γίνονται στόχος επικρίσεων για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πολύ γρήγορα, επιταχύνοντας την ύφεση. Ήταν μόνο θέμα χρόνου να αποφασίσουν τα hedge funds να το παίξουν με ασφάλεια και να αρχίσουν να ξεπουλάνε. Αλλά, και αυτό είναι το σημαντικό κομμάτι, αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα θεμελιώδη.
Η πραγματική ζήτηση
Το πόσο καμία σχέση δεν έχουν οι διακυμάνσεις των τιμών της αγοράς με την πραγματική ζήτηση και την προσφορά μερικές φορές επισημάνθηκε πρόσφατα από την Wells Fargo. Σύμφωνα με το τμήμα επενδυτικής στρατηγικής της τράπεζας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, βρίσκονται ήδη σε ύφεση.
«Υπάρχει το τεχνικό μέρος της ύφεσης, αλλά μετά υπάρχει η σημαντική επιδείνωση της κατανάλωσης και της απασχόλησης», δήλωσε στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα ο ανώτερος αναλυτής στρατηγικής του Ινστιτούτου Επενδύσεων της Wells Fargo για την παγκόσμια αγορά, Sameer Samana. «Το τεχνικό μέρος είναι η πρώτη μισή ιστορία και το κύριο βάρος της ανεργίας και της κατανάλωσης είναι το δεύτερο μισό», πρόσθεσε ο Samana.
Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με αναλυτές της Wells Fargo, έχει αποδειχθεί πολύ ταχύτερος και ευρύτερος από ό,τι αρχικά αναμενόταν, το καταναλωτικό κλίμα έχει ως αποτέλεσμα επιδεινωθεί και οι επιχειρήσεις αλλάζουν τα σχέδια δαπανών τους. Ωστόσο, η ζήτηση πετρελαίου εξακολουθεί να είναι ισχυρή, όπως φαίνεται να είναι σε όλο τον κόσμο, παρόλο που ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν πτώση. Σύμφωνα με τον Ed Morse της Citi, για παράδειγμα, «σχεδόν όλοι έχουν μειώσει τις προσδοκίες τους για τη ζήτηση για το έτος».
Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι η Goldman Sachs, σε αντίθεση με τη Citi,λέειότι το πετρέλαιο θα μπορούσε ακόμη να φτάσει τα 140 δολάρια το βαρέλι, ακόμη και με όλους τους φόβους ύφεσης που στροβιλίζονται στην αγορά. «Τα 140 δολάρια εξακολουθούν να είναι η βασική μας περίπτωση, επειδή, σε αντίθεση με τα μετοχικά στοιχεία, τα οποία είναι προβλεπόμενα περιουσιακά στοιχεία, τα εμπορεύματα πρέπει να λύσουν τη σημερινή αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης», δήλωσε στο CNBC αυτή την εβδομάδα ο Damien Courvalin της Goldman.
Βουτιά 20%
Οι τιμές του πετρελαίου είναι τώρα χαμηλότερες κατά περισσότερο από 20% σε σύγκριση με τα υψηλά άνω των 121 δολαρίων το βαρέλι στις αρχές Ιουνίου.
«Ενώ οι πιθανότητες ύφεσης πράγματι αυξάνονται, είναι πρόωρο για την αγορά πετρελαίου να υποκύψει σε τέτοιες ανησυχίες», πρόσθεσε ο Κούρβαλιν. «Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται, με την άνοδο της ζήτησης πετρελαίου φέτος να ξεπερνά σημαντικά την αύξηση του ΑΕΠ, υποστηριζόμενη από την επαναλειτουργία μετά την COVID-19 στην Ασία-Ειρηνικό καθώς και από την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών. Επιπλέον, η ανάκαμψης της ζήτησης της Κίνας μετά τα επιθετικά lockdown έρχεται πάνω από τις προσδοκίες μας».


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Πέφτουν οι αποδόσεις στα ευρωομόλογα - Υποχωρεί το spread του ελληνικού 10ετούς
Η αβεβαιότητα στην αγορά ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτική καταφύγια

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων