
Μέσω της υποδομής πληρωμών και διακανονισμού του Ευρωσυστήματος (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ), αναμένεται να γίνεται ο διακανονισμός των ομολόγων του NextGenerationEU και άλλων ομολόγων της ΕΕ, σύμφωνα με τη σχετική διαδικασία την οποία ανακοίνωσε σήμερα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή, η έκδοση ομολόγων της ΕΕ θα ευθυγραμμιστεί με τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιούνται από κρατικούς εκδότες της ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή αποφάσισε να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα λειτουργεί ως φορέας πληρωμής, και την Εθνική Τράπεζα του Βελγίου, η οποία θα ενεργεί ως φορέας διακανονισμού διακανονισμός για όλους τους τίτλους της ΕΕ.
Διαβάστε επίσης – Από τις κορωνο-εκδόσεις χρέους στα «πολεμικά» ευρωομόλογα
Ίσοι όροι ανταγωνισμού
Η Υπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ θα δημιουργήσει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλα τα Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων και τους επενδυτές που διαπραγματεύονται ομόλογα που έχουν εκδοθεί στην ΕΕ. Με την Υπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξοπλιστεί με μια διαδικασία διακανονισμού που θα αντικατοπτρίζει τον νέο της ρόλο ως ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες χρέους σε ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν σήμερα ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση, μαζί με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα και τον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου Πιερ Βουνς, οι οποίοι συμφώνησαν για την υλοποίηση του έργου, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Πλεονεκτήματα
Με την ευκαιρία αυτή, ο Επίτροπος Χαν είπε: «Η Υπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα για την Επιτροπή ως εκδότη αλλά και για όλους τους επενδυτές σε τίτλους της ΕΕ. Μόλις εφαρμοστεί, αυτό το έργο θα διασφαλίσει ότι ο διακανονισμός των ομολόγων μας θα επωφεληθεί από τη συμμετοχή του Ευρωσυστήματος».
Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μακροχρόνια παρουσία στις κεφαλαιαγορές, ξεκίνησε δύο προγράμματα δανεισμού μεγάλης κλίμακας (SURE και NextGenerationEU) το 2020 και το 2021, αντίστοιχα, ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού και τις συνέπειές της. Σε αυτή τη βάση και από τον Οκτώβριο του 2020, η Επιτροπή έχει εκδώσει μακροπρόθεσμο δανεισμό 212,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων. Πάνω από το ήμισυ αυτού του ποσού εκδόθηκε στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης της Επιτροπής, η οποία επιτρέπει ευέλικτο δανεισμό υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες της αγοράς. Με αυτά τα προγράμματα, ύψους έως 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και έως 800 δισεκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, η Επιτροπή πρόκειται να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες σε ευρώ.
Το ισχύον σύστημα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί επί του παρόντος ένα σύστημα διακανονισμού που περιλαμβάνει εμπορικούς προμηθευτές υπηρεσιών διακανονισμού. Αυτά τα συστήματα έχουν αποδώσει καλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ιδιαίτερα την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από τους προμηθευτές. Ωστόσο, η μεγάλη αύξηση της κλίμακας των εκδόσεων στην ΕΕ οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε συνολική επανεξέταση όλων των πτυχών της έκδοσης ομολόγων της, συμπεριλαμβανομένου του διακανονισμού ομολόγων.


Latest News

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους