Κλείνει για τρεις ημέρες ο Nord Stream 1, ο αγωγός που διοχετεύει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Βαλτικής.

Σύμφωνα με την Gazprom ο αγωγός θα κλείσει από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, καθώς πρέπει να πραγματοποιηθεί συντήρηση στον μοναδικό συμπιεστή φυσικού αερίου που του απομένει.

Όπως σχολιάζει το Reuters, το κλείσιμο θα επιφέρει περαιτέρω διαταραχές στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, καθώς ο αγωγός λειτουργεί ήδη μόνο στο 20% της δυναμικότητάς του.

Ανησυχία

Έως σήμερα, η Gazprom αποδίδει τη μειωμένη χωρητικότητα του αγωγού στην έλλειψη μίας τουρμπίνας που είχε σταλεί για επισκευή στον Καναδά και μέχρι προσφάτως βρισκόταν ακόμα στη Γερμανία. Η νέα κίνηση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού εντείνει τους φόβους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς τις προμήθειες ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης, οι ροές των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων (mcm) ημερησίως – σύμφωνα με τις τρέχουσες ποσότητες – θα επανέλθουν, υποστηρίζει η ρωσική εταιρεία.

«Με την ολοκλήρωση των εργασιών και εφόσον δεν υπάρξουν τεχνικές δυσλειτουργίες της μονάδας, η μεταφορά αερίου θα αποκατασταθεί στο επίπεδο των 33 εκατ. κυβικών μέτρων ανά ημέρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Από κοινού με τη Siemens»

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι εργασίες συντήρησης στον εναπομείναντα σταθμό συμπίεσης φυσικού αερίου Trent 60 θα πραγματοποιηθούν από κοινού με τη Siemens.

Η πλήρης δυναμικότητα του Nord Stream 1 είναι 167 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης