Σε μείωση του επιτοκίου αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης, στο 7,5%, προχώρησε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, προειδοποιώντας παράλληλα ότι εξαντλούνται τα περιθώρια για περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού τους επόμενους μήνες.

Πρόκειται για την έκτη διαδοχική μείωση επιτοκίων μετά την απότομη αύξηση στο 20%, ώστε να στηριχθεί το ρούβλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, και τις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης.

«Ο κύκλος της χαλάρωσης πλησιάζει στο τέλος του»

Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν εξασθενήσει από τότε, προσφέροντας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής το περιθώριο να μειώσουν δραστικά τα επιτόκια. Ωστόσο, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα δήλωσε ότι ο κύκλος της χαλάρωσης πλησιάζει στο τέλος του – και μάλιστα άφησε να εννοηθεί η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων σύντομα, ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

«Με αυτό το επίπεδο επιτοκίων εκτιμούμε ότι βρισκόμαστε σε ουδέτερη νομισματική πολιτική. Βλέπουμε ότι οι εφάπαξ αποπληθωριστικές δυνάμεις χάνουν σταδιακά την επίδρασή τους, ενώ οι προπληθωριστικοί κίνδυνοι αυξάνονται», δήλωσε η Ναμπιούλινα. «Τα περιθώρια για περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου έχουν περιοριστεί», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή