Μέχρι και το 2023 θα μπορούσε να αυξάνει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πλήττοντας τους καταναλωτές, στη προσπάθεια της να μειώσει τη ζήτηση που τροφοδοτεί όλο και περισσότερο τις πληθωριστικές πιέσεις, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

Με τον πληθωρισμό να πλησιάζει σε διψήφιο ποσοστό, η ΕΚΤ πραγματοποίησε δύο υπερμεγέθεις αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο και υποσχέθηκε ακόμη περισσότερη δράση.

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Κύρια προτεραιότητα είναι ο πληθωρισμός – Τι είναι το «ουδέτερο επιτόκιο»

«Πιστεύουμε ότι αυτό θα μειώσει τη ζήτηση, δεν πρόκειται να προσποιηθούμε ότι αυτό είναι ανώδυνο», δήλωσε ο Λέιν σε συνέδριο. «Η ζήτηση αποτελεί πλέον πηγή πληθωριστικών πιέσεων, δεν ήταν πριν από έξι ή εννέα μήνες με τον ίδιο τρόπο που είναι τώρα».

Στο 0,75%, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό, καθώς συνεχίζει να τονώνει την οικονομία, οπότε η δουλειά της ΕΚΤ δεν έχει ακόμη τελειώσει, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Μέλη του δ.σ βλέπουν στο 2% τα ευρωεπιτόκια

Δεν αποκλείεται η ύφεση

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ουδέτερο επιτόκιο, όπου η ΕΚΤ ούτε τονώνει ούτε συγκρατεί την ανάπτυξη, είναι μεταξύ 1,5% και 2%. Οι αγορές ωστόσο βλέπουν την κορυφή του κύκλου των επιτοκίων υψηλότερα και οι επενδυτές προεξοφλούν ότι τα επιτόκια θα ανέλθουν λίγο πάνω από το 2,5% την επόμενη άνοιξη.

Ο Λέιν υποστήριζε επί μήνες ότι ο σημερινός πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στο σοκ που προκάλεσαν οι ακριβές τιμές της ενέργειας. Η νομισματική πολιτική είναι σε μεγάλο βαθμό ανίσχυρη απέναντι σε τέτοια σοκ της προσφοράς, γι’ αυτό και η ΕΚΤ ήταν από τις τελευταίες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που αύξησε τα επιτόκια.

Όμως η αύξηση των τιμών έχει πλέον διευρυνθεί και έχει αρχίσει να διαχέεται σε όλες τις πτυχές της ζωής, ενώ η ισχυρή καταναλωτική ζήτηση οδηγεί επίσης υψηλά τις τιμές.

Αν και ο Λέιν  δήλωσε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται σε κάθε εναπομείνασα συνεδρίαση φέτος και μπορεί να αυξηθούν και στις αρχές του επόμενου έτους, η ΕΚΤ θα αποφασίζει από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

Ο Λέιν πρόσθεσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι πιθανό να παραμείνει στάσιμη κατά τους χειμερινούς μήνες και ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ύφεση, δεδομένων των υψηλών τιμών της ενέργειας και της έλλειψης φυσικού αερίου.

«Αν θεωρούμε ότι η βασική μας υπόθεση είναι να αναπτυχθούμε ελάχιστα, μια τεχνική ύφεση – να πέσουμε σε μια ήπια ύφεση – δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε ξεχωριστά σε συνέντευξή του στον ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTE.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή