
Σχεδόν 500 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διαθέσει οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου να μειώσουν τις τιμές σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, για πολίτες και επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το think-tank Bruegel.
Καθώς οι τιμές στην ενέργεια καλπάζουν εδώ και μήνες, οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να εφαρμόζουν μια σειρά από έκτακτα μέτρα για να περιορίσουν τις λιανικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, να μειώσουν τους ενεργειακούς φόρους και να δώσουν επιδοτήσεις για την αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.
Διαβάστε επίσης: Φουρτούνα στις αγορές στη σκιά των ρωσικών απειλών
Οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν διαθέσει αθροιστικά 314 δισεκατομμύρια ευρώ για μέτρα ανακούφισης από την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, ενώ η Βρετανία έχει διαθέσει 178 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Bruegel.
Εάν συνυπολογιστούν και τα ποσά που έχουν δαπανήσει οι κυβερνήσεις για την εθνικοποίηση, τη διάσωση ή την παροχή δανείων σε προβληματικές επιχειρήσεις ενέργειας, τότε οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ξοδέψει σχεδόν 450 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως εκτιμά το Bruegel.
Η Γερμανία εθνικοποίησε τον εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper την Τετάρτη και η Βρετανία περιόρισε το χονδρικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Πλαφόν στη χονδρική τιμή ρεύματος και φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις
Προσωρινά ή «δομικά» μέτρα;
Πολλά από τα μέτρα σχεδιάστηκαν να είναι προσωρινά, αλλά όπως προβλέπει το Bruegel, η κρατική παρέμβαση έχει γίνει «δομική».
«Είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν είναι βιώσιμο από τη σκοπιά των δημόσιων οικονομικών», δήλωσε ο ανώτερος συνεργάτης του Bruegel, Simone Tagliapietra.
«Οι κυβερνήσεις με περισσότερο δημοσιονομικό χώρο θα διαχειριστούν αναπόφευκτα καλύτερα την ενεργειακή κρίση τους χειμερινούς μήνες, σε σχέση άλλες χώρες».
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, είναι μακράν η χώρα που έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα στο μπλοκ – περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ- έναντι 59 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιταλία ή 200 εκατομμύρια ευρώ στην Εσθονία, για παράδειγμα.
Η Κροατία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Λετονία έχουν αφιερώσει πάνω από το 3% του ΑΕΠ τους για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.


Latest News

Nestlé: Αύξηση 2,8% των πωλήσεων το α' τρίμηνο - Ο ρόλος των Kit-Kat και Nescafe
Παρόλο που η Nestlé αύξησε τις τιμές της Kit-Kat και του Nescafe, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν καλύτερα από τα προβλεπόμενα

Πώς η Adidas διπλασίασε τα κέρδη της παρά τις εμπορικές εντάσεις
Τα λειτουργικά κέρδη της Adidas διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο στα 610 εκατ. ευρώ, από 336 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι

Έσοδα ρεκόρ 1,19 δισ. στο α' τρίμηνο από τις συναλλαγές μετοχών για την BNP Paribas
Ο διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas Ζαν Λορέν Μποναφέ έχει μπροστά του ετήσια γενική συνέλευση τον Μάιο, οπότε οι επενδυτές θα αποφασίσουν για την παραμονή του

Revolut: Κέρδη πάνω από 1 δισ. δολάρια το 2024 - Ανάπτυξη ρεκόρ και ευρεία προσφορά προϊόντων
Το οικονομικό ορόσημο φτάνει καθώς η Revolut προετοιμάζει μια μετάβαση για να γίνει μια πλήρως λειτουργική τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Τραμπ ετοιμάζει εξαιρέσεις από τους δασμούς για την αυτοκινητοβιομηχανία
Οι αμερικανικές εταιρείες αυτοκινήτων πίεσαν τις τελευταίες εβδομάδες για περαιτέρω εξαιρέσεις, προειδοποιώντας ότι οι δασμοί Τραμπ θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στον κλάδο

Αυτό είναι το πιο «ακριβό» αεροδρόμιο του κόσμου
«Είναι εκμετάλλευση. Εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των ανθρώπων που απλώς θέλουν να φάνε ή να πιούνε», λένε οι ταξιδιώτες για τις τιμές στο αεροδρόμιο

Πόσο κόστισε η επίθεση Τραμπ στην αμερικανική επιστήμη
Σαρωτικές περικοπές χρηματοδότησης απειλούν να υπονομεύσουν την καινοτομία που αποτελεί κεντρικό στοιχείο της οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες

Η παγίδα των futures στην οποία έπεσαν οι σοκολατοβιομηχανίες - Τί συνέβη με τις τιμές του κακάο
Οι βιομηχανίες σοκολάτας ποντάρουν στο ότι η παρατεταμένη ανοδική πορεία στην αγορά κακάο φτάνει στο τέλος της

Η Kimberly-Clark μειώνει τις προοπτικές κερδών καθώς αυξάνεται το κόστος των δασμών Τραμπ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος λέει ότι η Kimberly-Clark δεν σκοπεύει να μετακυλίσει το κόστος που προκαλούν οι δασμοί στους καταναλωτές με συνολικές αυξήσεις τιμών

Οι οικονομικές ανησυχίες βαραίνουν τα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές κρατήσεις μειώνονται και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα