Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να διεξαγάγουν «δημοψηφίσματα» για την ένταξή τους στη Ρωσία μεταξύ 23-27 Σεπτεμβρίου.
Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της έχουν καταδικάσει τα σχέδια αυτά, τα οποία θα μπορούσα να οδηγήσουν σε νέα κλιμάκωση του πολέμου.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης – Διαλύθηκαν από ρωσικά «ΜΑΤ» [Video]
Οι ψηφοφορίες θα διεξαχθούν στις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της περιοχής του Ντονμπάς, τις οποίες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητες λίγο πριν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Ψηφοφορία θα διεξαχθεί επίσης στη νότια περιοχή της Χερσώνας, την οποία τα στρατεύματα της Μόσχας κατέλαβαν τις πρώτες ημέρες της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, και στην εν μέρει ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή της Ζαπορίζιας.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα την Τετάρτη, ο Πούτιν δήλωσε: «Ο Πούτιν θα είναι ο πρώτος που θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για το θέμα αυτό: «Υποστηρίζουμε την απόφαση που έλαβε η πλειοψηφία των πολιτών στις λαϊκές δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια».
Διαβάστε επίσης: Σε πτώση το ρούβλι μετά το διάγγελμα Πούτιν
Ποιος ελέγχει τι στην Ουκρανία;
Η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις περιοχές υπό ρωσικό και ουκρανικό έλεγχο από τις 21 Σεπτεμβρίου.
Η Ρωσία ελέγχει περισσότερα από 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (34.750 τετραγωνικά μίλια) εδάφους ή περίπου το 15% της συνολικής έκτασης της Ουκρανίας – περίπου το μέγεθος της Πορτογαλίας ή της Ιορδανίας.
Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014. Με την Κριμαία και τα εδάφη στις τέσσερις άλλες περιοχές, η Ρωσία θα κέρδιζε μια έκταση περίπου στο μέγεθος της αμερικανικής πολιτείας της Πενσυλβάνια.
Εάν η Ρωσία προχωρήσει με τα δημοψηφίσματα και συμπεριλάβει τις τέσσερις περιοχές στη Ρωσία, τότε η Ουκρανία – και ενδεχομένως και οι δυτικοί υποστηρικτές της – θα πολεμήσει, από ρωσικής πλευράς, εναντίον της ίδιας της Ρωσίας.
Αυτό θα αύξανε τον κίνδυνο μιας άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ένα σενάριο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επειδή τα μέλη του ΝΑΤΟ προμηθεύουν όπλα και δίνουν πληροφορίες στην Ουκρανία.
Latest News
Σαμαράς: Η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη – Θα παραμείνω μάχιμος και παρών
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλυσε τα 50 χρόνια κοινοβουλευτικού του έργου και τις σημαντικές ιστορικές στιγμές που έζησε
Συρία: Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα ισραηλινά πλήγματα
Ο ΟΗΕ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη Συρία
Γ. Παπανδρέου: Η Δημοκρατία και η ειρήνη ζωτικές προϋποθέσεις για την ευημερία του ελληνικού λαού
Η εξωτερική πολιτική είναι μία πράξη ευθύνης βαθιά συνδεδεμένη με το αφήγημα κάθε λαού, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time
Φέτος είναι η δεύτερη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει τον «τίτλο», καθώς είχε την ίδια τιμή και το 2016
Κώστας Μπαντουβάς: Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ
Η κηδεία του Κώστα Μπαντουβά θα τελεστεί το Σάββατο στο Ηράκλειο
Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Από τον αναστοχασμό στις μείζονες προκλήσεις του μέλλοντος
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μίλησε στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική»,
Ανοίγει ξανά το κλαμπ που έδινε αλκοόλ σε ανήλικους- Έντονη αντίδραση Δούκα
Ο δήμαρχος Αθηναίων εκφράζει την «έντονη ανησυχία» για την εξέλιξη αυτή
Γιατί το Ισραήλ επιτίθεται στη Συρία
Το Ισραήλ επιτίθεται κατά της Συρίας και σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχει λόγος
Οι εξελίξεις στη νομοθετική διαδικασία το 2023 - Θετικά και αρνητικά
Η σημαντικότερη βελτίωση το 2023 καταγράφεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία
Ο Τραμπ προσκάλεσε τον πρόεδρο της Κίνας στην ορκωμοσία του, λένε αμερικανικά ΜΜΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προορίζει αρκετά λεγόμενα «γεράκια» ως προς την πολιτική έναντι του Πεκίνου για θέσεις-κλειδιά