To αμερικανικό χρηματιστήριο βίωσε μια δύσκολη εβδομάδα έντονων πιέσεων σε μετοχές και ομόλογα, καθώς η Federal Reserve δεν έδειξε καμία διάθεση να κατεβάσει έστω ταχύτητα στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Το σύννεφο πάνω από την Wall Street και όχι μόνο δεν φαίνεται πως θα διαλυθεί ούτε την ερχόμενη εβδομάδα.

Θυμίζουμε πως το αμερικανικό χρηματιστήριο συμπλήρωσε πέντε εβδομάδες υποχώρησης «πιάνοντας» τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020. Ο Dow Jones έχασε, την Παρασκευή, 483 μονάδες πέφτοντας κάτω από το όριο των 30.000 μονάδες και αγγίζοντας τα όρια του bear market. Στα επίπεδα αυτά, εξάλλου, οι απώλειες του πλησιάζουν το 20% σε σχέση με τα υψηλά του.

Διαβάστε επίσης: Ομόλογα: Οι κίνδυνοι στην Ευρώπη και το φάσμα της ύφεσης

Η εικόνα στους έτερους δείκτες δεν είναι καλύτερη. Οι απώλειες του S&P 500 ξεπερνούν πλέον το 22% από τις αρχές της χρονιάς, ενώ μόνο μέσα σε μια εβδομάδα ο τεχνολογικός Nasdaq απώλεσε 5,10% της αξίας του.

Όλο και πιο χαμηλά 

Με τη Fed να συνεχίζει στο ίδιο μονοπάτι, «η αγορά αυτή τη στιγμή περνάει μια κρίση εμπιστοσύνης» σχολιάζει ο Σαμ Στόβαλ της CFRA Research. Ο ίδιος θεωρεί πως, αν ο S&P 500 «σπάσει» το χαμηλό επίπεδο του Ιουνίου, τότε θα κατρακυλήσει προς την κατεύθυνση των 3.200 μονάδων.

Πρόκειται για μια άκρως απαισιόδοξη εκτίμηση, κατώτερη και από την πρόβλεψη της Goldman Sachs που αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την πορεία του S&P 500 κρίνοντας ότι θα κλείσει τη χρονιά στις 3.600 μονάδες. Το νούμερο αυτό συνιστά μια απόκλιση ύψους 16% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη που είχε κάνει η τράπεζα στις 4.300 μονάδες, την οποία απέδωσε στην επιθετική τακτική της Fed.

Διαβάστε επίσης: Ρουμπινί: Δυσοίωνες οι προβλέψεις του Dr. Doom για την αμερικανική οικονομία και το χρηματιστήριο

Υφεσιακή τροχιά

Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν πως με τη δυναμική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, η αποδυνάμωση της οικονομίας θα ενταθεί οδηγώντας την σε υφεσιακά μονοπάτια. Μόλις προ ημερών η Goldman Sachs προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της για την πορείατου αμερικανικού ΑΕΠ το 2023, προβλέποντας πλέον ανάπτυξη μόλις κατά 1,1% από την προηγούμενη εκτίμηση του 1,5%.

Δεν είναι τυχαίο πως και η αγορά ομολόγων δέχεται ισχυρές πιέσεις και, σύμφωνα με έκθεση της Bank of America Research, βρίσκεται σε τροχιά για τη χειρότερη χρονιά της από το 1949!

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται στο 3,69%, το υψηλότερο σημείο από το 2010.

Εταιρικά αποτελέσματα

Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, το βλέμμα των επενδυτών θα στραφεί το επόμενο διάστημα στο μεγάλο τεστ των εταιρικών αποτελεσμάτων, που θα δείξουν και τις αντοχές των επιχειρήσεων ανάμεσα στις συμπληγάδες της ενεργειακής κρίσης, των συνεχιζόμενων ελλείψεων σε πρώτες ύλες, του υψηλού πληθωρισμού, της μειωμένης επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των αυξημένων επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street