Ένα ακόμα ψυχροπολεμικό καμπανάκι συναγερμού χτυπά την Τρίτη ο διευθυντής του βρετανικού Αρχηγείου Κυβερνητικών Πληροφοριών (GCHQ) Τζέρεμι Φλέμινγκ σε ομιλία του ενώπιον Βρετανών και ξένων εμπειρογνωμόνων σε θέματα άμυνας και διεθνών σχέσεων. Αφορμή η πάγια και διαρκής, επί σειρά ετών, επιδίωξη του Πεκίνου να υιοθετήσει τεχνογνωσία από τη Δύση και να αναπτύξει τεχνολογίες που θα επιτρέψουν στην Κίνα να αποκτήσει μια «παγκόσμια τεχνολογική κυριαρχία». Ο Φλέμινγκ βοβάται ότι η υπεροχή αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για σκοπούς επιτήρησης και διεθνούς επιβολής.

Διαβάστε επίσης – H EE δεν θα γυρίσει την πλάτη στην Κίνα

Η ομιλία του Βρετανού αξιωματούχου και η θεματολογία του εντάσσονται στο πλαίσιο της ανανεωμένης διαίρεσης του πλανήτη σε σφαίρες επιρροής ανελεύθερων και αντιδημοκρατικών καθεστώτων από τη μια πλευρά και δημοκρατικών από την άλλη. Στην πρώτη σφαίρα επιρροής, μαζί με τη Ρωσία, εντάσσεται και η Κίνα, η οποία μάλιστα (σε αντίθεση με τη Μόσχα) τις δεκαετίες της παγκοσμιοποίησης του διεθνούς εμπορίου και της οικονομίας επωφελήθηκε τα μάλα από τον πακτωλό των επενδυτικών κεφαλαίων και κυρίως από την τεχνογνωσία που εισήγαγε από εκατοντάδες δυτικές επιχειρήσεις τεχνολογικής αιχμής και από δεκάδες χιλιάδες τεχνοκράτες επιστήμονες που εργάστηκαν εκεί.

Διαβάστε επίσης – Οι ΗΠΑ «στραγγαλίζουν» τεχνολογικά την Κίνα – Πώς θα απαντήσει το Πεκίνο;

Μοιραία μεταφορά τεχνογνωσίας

Χιλιάδες τεχνοκράτες εξάλλου εξακολουθούν να εργάζονται σε θυγατρικές δυτικών ομίλων και σε μονάδες παραγωγής στην Κίνα, παρά το κύμα φυγής αμερικανικών κυρίως επιχειρήσεων από τη χώρα, που διογκώνεται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του εντεινόμενου σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου.

Ας μη λησμονείται ότι το Πεκίνο υποχρέωνε ανέκαθεν τις ξένες επιχειρήσεις που δραστηριούνται στην Κίνα να συνάπτουν κοινοπραξίες με εγχώριες εταιρείες. Από τη δεκαετία του 1990, που η Κίνα άνοιξε τα σύνορά της στις ξένες επιχειρήσεις που έσπευδαν να εκμεταλλευθούν τα φθηνά εργατικά χέρια, καμία μονάδα παραγωγής δυτικής φίρμας δεν λειτούργησε ποτέ δίχως τη συμμετοχή κινεζικής επιχείρησης.

«Βλέπουμε το μέλλον»

«Στο GCHQ έχουμε το προνόμιο αλλά και το καθήκον να βλέπουμε τις κομβικές εκείνες στιγμές κατά τις οποίες η Ιστορία αλλάζει δίχως να το καταλαβαίνουμε. Μοιάζει σαν να ζούμε μια από τις στιγμές αυτές», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Τζέρεμι Φλέμινγκ. Σύμφωνα με ανακοινωθέν του GCHQ που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο αξιωματούχος που προΐσταται από το 2017 της αρμόδιας για θέματα Πληροφοριών και Ασφάλειας υπηρεσίας της βρετανικής κυβέρνησης εντοπίζει σε δύο στρατηγικούς τεχνολογικούς τομείς την επαπειλούμενη κινεζική υπεροχή: στα δορυφορικά συστήματα και στα εικονικά νομίσματα.

«Το πλεονέκτημά μας στη μελλοντική τεχνολογική στρατηγική μας βασίζεται σε αυτό που αποφασίζουμε να κάνουμε τώρα από κοινού. Είμαι βέβαιος ότι μαζί μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη στιγμή προς όφελός μας», δήλωσε ο Τζέρεμι Φλέμινγκ.

Ψηφιακό γουάν και Beidou

«Η παρέμβαση του βρετανού κυβερνητικού αξιωματούχου έρχεται σε μια στιγμή που η Κίνα θέλει να λανσάρει το ψηφιακό της νόμισμα, το ψηφιακό γουάν, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς που πιστεύουν ότι αυταρχικά καθεστώτα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία για σκοπούς παρακολούθησης και ελέγχου», σημειώνει το AFP.

Ο Φλέμινγκ αναφερόμενος στο ψηφιακό γουάν παρατηρεί ότι «ένα τέτοιο νόμισμα θα μπορούσε να επιτρέψει στην Κίνα να απελευθερωθεί εν μέρει από το είδος των διεθνών κυρώσεων που εφαρμόζονται επί του παρόντος κατά του καθεστώτος Πούτιν στη Ρωσία». Ενδεχόμενη επιβολή από τη Δύση στο Πεκίνο ανάλογων κυρώσεων που επιβάλλονται σήμερα στη Μόσχα θα ήταν άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος δηλαδή.

Ο επικεφαλής του βρετανικού Αρχηγείου Πληροφοριών αναφέρεται και στο Beidou, το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης που έχει ολοκληρώσει από το 2020 η Κίνα κατ’ αντιγραφή του αμερικανικού GPS.

«Πολλοί πιστεύουν ότι η Κίνα αναπτύσσει μια ισχυρή αντιδορυφορική ικανότητα, με στόχο να αποτρέψει άλλα έθνη από την πρόσβαση στο διάστημα σε περίπτωση ενός πολέμου των άστρων», σημειώνει ο Φλέμινγκ. Αυτή όμως είναι μια υποθετική σκέψη. Εν προκειμένω «υπάρχουν φόβοι ότι η τεχνολογία Beidou θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση ατόμων και την παραβίαση των ατομικών ελευθεριών», τονίζει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Ο πόλεμος στερεί άντρες από το εργατικό δυναμικό – Περιζήτητες οι γυναίκες από τα εργοστάσια
Διεθνή |

Γυναίκες στη χαλυβουργία - Περιζήτητες οι εργαζόμενες στα ουκρανικά εργοστάσια

Η στρατηγική προσλήψεων γυναικών στοχεύει στην αντικατάσταση των ανδρών που πάνε στον πόλεμο, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μετακομίσει σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας