Μια μέρα μετά τις απειλές Μπάιντεν ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» για την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει τον στόχο παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια bpd, η Σαουδική Αραβία απέρριψε τις κατηγορίες επαναλαμβάνοντας, ότι κάθε απόφαση βασίζεται σε οικονομικά δεδομένα.

«Η κυβέρνηση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας θα ήθελε καταρχάς να εκφράσει την πλήρη απόρριψή της για αυτές τις δηλώσεις που δεν βασίζονται σε γεγονότα, αλλά σε απεικόνιση της απόφασης του ΟΠΕΚ + εκτός του καθαρά οικονομικού της πλαισίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη ομόφωνα από όλα τα κράτη μέλη της ομάδας ΟΠΕΚ+», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου

Καθυστέρηση της απόφασης

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία γνωστοποίησε ότι ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τη χώρα να καθυστερήσει την απόφασή της για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά ένα μήνα.

«Η Κυβέρνηση του Βασιλείου διευκρίνισε μέσω της συνεχούς διαβούλευσης με την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι όλες οι οικονομικές αναλύσεις δείχνουν ότι η αναβολή της απόφασης του ΟΠΕΚ+ για ένα μήνα, σύμφωνα με όσα έχουν προταθεί, θα είχε αρνητικές οικονομικές συνέπειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της Σαουδικής Αραβίας, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι κατηγόρησε εκ νέου το βασίλειο ότι βοηθά τη Ρωσία και παρεμποδίζει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης – Πετρέλαιο: Πώς σχολιάζει η αγορά τη μεγάλη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+

Οι σχέσεις με τη Ρωσία

«Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Σαουδάραβες μας μετέφεραν – ιδιωτικά και δημόσια – την πρόθεσή τους να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, η οποία γνώριζαν ότι θα αυξήσει τα ρωσικά έσοδα και θα αμβλύνει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων. Αυτή είναι η λάθος κατεύθυνση», είπε ο Κίρμπι. «Παρουσιάσαμε στη Σαουδική Αραβία ανάλυση για να δείξουμε ότι δεν υπήρχε βάση στην αγορά για τη μείωση των στόχων παραγωγής και ότι θα μπορούσαν εύκολα να περιμένουν την επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ για να δουν πώς εξελίσσονται τα πράγματα».

Ο Κίρμπι μάλιστα, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει παραδείγματα, ότι άλλα μέλη του ΟΠΕΚ αντιτάχθηκαν στην κίνηση της Σαουδικής Αραβίας και επανέλαβε την υπόσχεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επανεξετάσει τη σχέση της με το Ριάντ.

Διαφωνίες στον ΟΠΕΚ

«Άλλα κράτη του ΟΠΕΚ μάς ανακοίνωσαν ιδιωτικά ότι διαφώνησαν επίσης με την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά ένιωσαν αναγκασμένοι να υποστηρίξουν την κατεύθυνση αυτή», υπογράμμισε. «Όπως είπε ο Πρόεδρος, επανεξετάζουμε τη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία υπό το φως αυτών των ενεργειών και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε ενδείξεις για το πού βρίσκονται στην καταπολέμηση της ρωσικής επιθετικότητας».

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας τόνισε τη συνεχιζόμενη σημασία της σχέσης της με τις ΗΠΑ

«Το Βασίλειο επιβεβαιώνει ότι [θεωρεί] τη σχέση του με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ως στρατηγική που εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα και των δύο χωρών», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

«Το Βασίλειο τονίζει επίσης τη σημασία της οικοδόμησης στους στερεούς πυλώνες στους οποίους στηρίχτηκε η σχέση Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες. Αυτοί οι πυλώνες περιλαμβάνουν τον αμοιβαίο σεβασμό, την ενίσχυση των κοινών συμφερόντων, την ενεργό συμβολή στη διατήρηση της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού και την επίτευξη ευημερίας για τους λαούς της περιοχής».

Η επίσκεψη στο Ριαντ

Ο Μπάιντεν ταξίδεψε τον Ιούλιο στη Σαουδική Αραβία και συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μολονότι προεκλογικά έλεγε ότι θέλει να καταστήσει το Ριάντ «παρία» του κόσμου, λόγω της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπεν Φαρχάν είπε την Τρίτη στο κανάλι Al Arabiya ότι η μείωση της παραγωγής εκ μέρους του ΟΠΕΚ+ συνιστά μια «καθαρά οικονομική απόφαση» την οποία έλαβαν ομόφωνα τα μέλη του Οργανισμού.

Η απόφαση αυτή ωστόσο προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στην Ουάσινγκτον και ιδίως μεταξύ των μελών του Δημοκρατικού κόμματος. Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο επικεφαλής τη ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, απείλησε μάλιστα την Δευτέρα ότι θα μπλοκάρει μελλοντικές πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ και ο βουλευτής Ρο Χάνα παρουσίασαν την Τρίτη ένα νομοσχέδιο για τον τερματισμό αυτών των εξαγωγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια