Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τις δικές της ιδιαιτερότητες λόγω των μικρών καλλιεργητικών εκτάσεων. Οι παραγωγοί που έχουν στην ιδιοκτησία τους πολλά στρέμματα ή μπορούν να ενοικιάσουν μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης είναι ελάχιστοι. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Λιπασμάτων (ΣΕΒΛ), ο οποίος αριθμεί περισσότερα από 100 μέλη που δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα, έχει ως στόχο να υποστηρίξει αυτούς τους αγρότες με υψηλής ποιότητας προϊόντα λίπανσης ώστε να παράξουν ποιοτικά τρόφιμα, εξασφαλίζοντας την υγεία των καταναλωτών και, ταυτόχρονα, να σταθεί αρωγός στο σχεδιασμό της Ελλάδας για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΒΛ επιδιώκει να ενημερώνει, να καθοδηγεί και να στηρίζει τα μέλη του, σχετικά με την εφαρμογή του Νέου Κανονισμού Προϊόντων Λίπανσης τον οποίο εξέδωσε η Ε.Ε. το 2019 και όριζε την 16η Ιουλίου 2022 ως ημέρα ορόσημο κατά την οποία θα έπαυε η διακίνηση των παλαιού τύπου λιπασμάτων (2003/2003) και εφεξής θα γινόταν χρήση λιπασμάτων αυστηρών προδιαγραφών βάση του Νέου Κανονισμού. Τα νέων προδιαγραφών λιπάσματα θα πιστοποιούνται ώστε να σφραγίζονται με ασφαλιστικές δικλείδες για την εγγύηση της ποιότητάς τους, η οποία και πιστοποιείται με τη σήμανση (CE).

Πολλές χώρες της Ε.Ε. εναρμονίστηκαν από την πρώτη κιόλας μέρα με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ρουμανία κ.ά. Τα προϊόντα τους, πλέον, φέρουν τη σήμανση (CE). Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από  τις πρώτες ευρωπαϊκές εταιρείες της οποίας τα προιόντα πιστοποιήθηκαν ως (CE) με βάση το νέο Κανονισμό προϊόντων λίπανσης, είναι η ελληνική ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, μέλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Λιπασμάτων (ΣΕΒΛ). Ο ΣΕΒΛ προσπαθεί να βοηθήσει τα μέλη του να πιστοποιήσουν όλα τα προϊόντα λίπανσης που κυκλοφορούν στην αγορά ως (CE). Ωστόσο, αρκετές εταιρίες, καθυστέρησαν να προσαρμόσουν την παραγωγή λιπασμάτων στις νέες προδιαγραφές. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εισηγήθηκε μία άτυπη παράταση στην εφαρμογή του νέου Κανονισμού έως τις 15 του μήνα Δεκεμβρίου που διανύουμε.  Το χρονικό περιθώριο όμως λήγει και στο διάστημα αυτό εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά προϊόντα λίπανσης αμφιβόλου ποιότητας. Ασκούνται δε πιέσεις από κάποιες εταιρείες που δεν έχουν προσαρμοστεί να δοθεί νέα παράταση.

Το ενδεχόμενο όμως αυτό θα έθετε εν αμφιβόλω τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής, την ώθηση της χώρας μας στον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την «πράσινη ανάπτυξη» και βεβαίως την ευημερία των πολιτών. Δεδομένου ότι οι εταιρείες που δεν έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες είχαν το χρονικό περιθώριο να προσαρμόσουν τα υλικά τους και τον τρόπο παραγωγής στα νέα δεδομένα, είναι άγνωστο γιατί δεν το έπραξαν.

Μια νέα παράταση εφαρμογής του Κανονισμού Λίπανσης θέτει σε κίνδυνο το σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανέλαβε να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και στηρίχτηκε στη χρήση πιστοποιημένων λιπασμάτων αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης που, συμφώνησε με τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίζοντας θετικά στην έκδοση του Νέου Κανονισμού Προϊόντων Λίπανσης, επιδιώκωντας την ευημερία των πολιτών μέσα από την προστασία, διατήρηση και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.

Η άμεση εφαρμογή του νέου Κανονισμού αποτελεί λοιπόν μονόδρομο. Οι εταιρείες λιπασμάτων μετά τη λιπασματοπαραγωγό βιομηχανία της Ελλάδας οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στην παραγωγή και διακίνηση προϊόντων με την εφαρμογή των νέων προδιαγραφών, να δημιουργήσουν το «φάκελο προϊόντος» για κάθε λίπασμα που παράγουν, ώστε να λάβουν την έγκριση της σήμανσης (CE) που διασφαλίζει την αξιοπιστία της αναγραφόμενης σύστασης η οποία θα συμβάλει στη μέγιστη απόδοση της καλλιέργειας, του εισοδήματος των αγροτών και πάνω απ’ όλα στην υψηλή διατροφική αξία των αγαθών που παρέχονται στους Έλληνες καταναλωτές.

Ο ΣΕΒΛ με τα μέλη του συμβάλει στην ανάπτυξη και τη στήριξη του αγροτοδιατροφικού τομέα και δεν θα επιτρέψει σε όσους αρνούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, να θέσουν το ελληνικό λίπασμα σε απαξίωση.

Η Δρ Θεοδώρα Κουλουρά είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Λιπασμάτων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts