Ανησυχητική  για τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία, είναι η προοπτική των επόμενων αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομίας, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι.

«Επωφεληθήκαμε ως χώρα για αρκετά χρόνια από μια ευνοϊκή κατάσταση, με επιτόκια χαμηλά ή κάτω από το μηδέν, και αυτό τώρα αλλάζει» εξήγησε το υψηλόβαθμο μέλος του κόμματος συνασπισμού της Λέγκας και συμπλήρωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων «θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να μας συμβουλεύσουν να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά και να εκτιμήσουμε τις συνέπειες για την πραγματική οικονομία».

Ιταλία: «Επίθεση» στην ΕΚΤ μετά την αύξηση επιτοκίων

Οι διαμαρτυρίες της Ρώμης για τις αυξήσεις των επιτοκίων

Η ΕΚΤ αύξησε την Πέμπτη το επιτόκιο αναφοράς της κατά 50 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν ευρέως, αλλά διέψευσε τις ελπίδες ότι οι αυξήσεις αυτές πλησιάζουν στο τέλος τους, προειδοποιώντας αντίθετα για περαιτέρω αυξήσεις τους επόμενους μήνες.

Υπουργοί της ιταλικής δεξιάς κυβέρνησης επέκριναν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αύξησε την οικονομική πίεση σε μια από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της ΕΚΤ «απίστευτη, αινιγματική, ανησυχητική», ενώ ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο δήλωσε ότι η κίνηση αυτή κινδυνεύει να βοηθήσει τη Ρωσία να υπονομεύσει τη δυτική αλληλεγγύη για την Ουκρανία.

Καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας πλήττουν την οικονομία, η Ιταλία διέθεσε περίπου 21 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της για το 2023, ο οποίος οδεύει προς το κοινοβούλιο, για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Ο Τζορτζέτι προειδοποίησε ότι είναι «μη ρεαλιστικό» να περιμένουμε μείωση των λογαριασμών μέχρι τον Μάρτιο και δήλωσε ότι η Ρώμη εξετάζει νέα μέτρα ανακούφισης, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου για τη θέσπιση προστατευόμενης τιμής για την κατανάλωση ενέργειας έως και 70-80% σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Είπε ότι ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ την επόμενη άνοιξη με στόχο την ενθάρρυνση της εξοικονόμησης ενέργειας.

Η απειλή του IRA για την ΕΕ

Προέτρεψε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει ισχυρή και στρατηγική απάντηση στον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), ο οποίος, όπως είπε, δημιουργεί απειλές για την εθνική οικονομία.«Ορισμένες ιταλικές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ μετά τον νόμο IRA κι αυτό θα ήταν καταστροφή».

Η ΕΕ φοβάται ότι το πρόγραμμα IRA ύψους 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις για την εγχώρια παραγωγή εξαρτημάτων του ενεργειακού τομέα, μπορεί να παρασύρει επιχειρήσεις της ΕΕ και να θέσει σε μειονεκτική θέση ευρωπαϊκές εταιρείες, από κατασκευαστές αυτοκινήτων έως κατασκευαστές πράσινης τεχνολογίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή