Μετά από περίπου 100 ημέρες το σκάφος «Sanco Swift» της νορβηγικής εταιρείας γεωφυσικών ερευνών PGS ολοκλήρωσε τις εργασίες πρόσκτησης δισδιάστατων δεδομένων από το υπέδαφος των θαλάσσιων παραχωρήσεων των ExxonMobil – Helleniq Energy στην Κρήτη.
Από τις 9 Νοεμβρίου μέχρι και την περασμένη Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου σκάναρε… τις γεωλογικές δομές που βρίσκονται κάτω από βάθη ακόμη και 4.500 μέτρων, προκειμένου να ερευνηθεί η ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Ηλεκτρικό ρεύμα – φυσικό αέριο: Επενδύσεις 9 δισ. ευρώ «αλλάζουν τον χάρτη» των δικτύων
Προχθές 18 του μηνός, το πλήρωμα του Sanco Swift μάζεψε τα καλώδια μήκους 12 χιλιομέτρων και τα υδρόφονα, που επί 3,5 μήνες χτένιζαν… το Λιβυκό Πέλαγος και το Ιόνιο Πέλαγος καταγράφοντας ήχους και εικόνες από τα έγκατα της γης.
Τα μυστικά… των θαλάσσιων blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» βρίσκονται πια στα χέρια των ερευνητών της PGS.
To σκάφος δε, πλέει από προχθές με προορισμό τη Βαλέτα, το λιμάνι της Μάλτας, αφήνοντας τις ελληνικές θάλασσες.
Οι σεισμικές έρευνες
Το επιστημονικό προσωπικό της νορβηγικής εταιρείας έχει πια μπροστά του την σύνθεση, την επεξεργασία και την ανάλυση του υλικού που συνέλλεξε το ειδικό σκάφος.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η ExxonMobil που είναι και operator της κοινοπραξίας των δύο θαλάσσιων παραχωρήσεων προχώρησε στην πρόσκτηση διπλάσιου όγκου δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων σε σχέση με την ελάχιστη συμβατική υποχρέωση που έχει αναλάβει έναντι της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).
Ο φορέας που είναι ο θεματοφύλακας του ελληνικού δημοσίου για τα δικαιώματα ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων όρισε στη σύμβαση του την πρόσκτηση 6.500 χλμ δεδομένων.
Οι πληροφορίες θέλουν την ExxonMobil να συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα 13.000 χλμ.
Τα αποτελέσματα
Η διαδικασία της επεξεργασίας και ανάλυσης των σεισμικών δεδομένων θα κρατήσει περί τον έναν χρόνο, όπως αναφέρουν πηγές.
Δηλαδή, οι σεισμικές έρευνες θα μιλήσουν… στο τέλος του 2023 με αρχές του 2024.
Η κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy και η ΕΔΕΥΕΠ τότε θα ξέρουν αν πράγματι τα υπεδάφη που βρίσκονται κάτω από τη συνολική έκταση των 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων των δύο θαλάσσιων blocksκρύβουν στόχους με παγιδευμένους υδρογονάνθρακες. Δηλαδή με κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, οι γεωλόγοι των πετρελαϊκών εταιρειών να αποφασίσουν και την εκτέλεση εργασιών πρόσκτησης και τρισδιάστατων δεδομένων. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο τότε ερευνητικό σκάφος θα κάνει και πάλι την εμφάνιση του στις θάλασσες της Κρήτης. Και συγκεκριμένα προς τα τέλη του 2023 με αρχές του 2024.
Οι γεωτρήσεις
Άλλες πηγές επιμένουν, πως είναι πιθανόν η κοινοπραξία να μην προχωρήσει στις εργασίες των 3D σεισμικών. Και για το λόγο αυτό, όπως λένε προχώρησαν στη μεγάλη λήψη 2D δεδομένων.
Τότε από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την έλευση του γεωτρύπανου που θα κάνει τις ερευνητικές γεωτρήσεις.
Αυτές θα διαρκέσουν μέχρι το 2026. Η χρονιά αυτή αποτελεί και ορόσημο. Τότε τα στελέχη των ExxonMobil – Helleniq Energy θα αποφασίσουν, με βάση τα αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων, αν θα πάνε σε ανάπτυξη κοιτασμάτων ή αν θα αποχωρήσουν.
Πρώτος κύκλος
Όπως και να χει, η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών της Κρήτης, έρχεται να κλείσει τον πρώτο κύκλο ενός ιδιαίτερα φιλόδοξου σχεδίου που ξεκίνησαν να υλοποιούν από την περασμένη Άνοιξη η κυβέρνηση και η ΕΔΕΥΠ.
Τον Απρίλιο του 2022 ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άναψε το πράσινο φως για τις έρευνες υδρογονανθράκων.
Είχαν προηγηθεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο οι πρώτες δισδιάστατες σεισμικές έρευνες της Helleniq Energy στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός Κόλπος». Ακολούθησαν τον χειμώνα του 2022 οι τρισδιάστατες σεισμικές στα ίδια blocks καθώς και σε εκείνο του βορειοδυτικού Ιονίου Πελάγους της Energean.
Latest News
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Παρουσίαση του GREGY στο «Βαλκανικό Νταβός»
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) παρουσιάστηκε στο «Power Summit 2024» στη Σόφια
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Helleniq Energy: Χτίζει τον 5ο πυλώνα στην αγορά ενέργειας – Τι αλλάζει με το deal της Elpedison
Η Helleniq Energy μετά την απόκτηση του 100% της Elpedison καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητες της στην ηλεκτρική ενέργειας
Κληρώνει για τους «υδρογονάνθρακες» - Η ώρα της ExxonMobil, το αδιέξοδο της Energean και ο νέος επενδυτής
Σε κρίσιμο σημείο το project «Υδρογονάνθρακες» που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την άνοιξη του 2022 – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Φόβοι για νέα κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ο ψυχρός Νοέμβριος, οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο και η λήξη της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας προκαλούν ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης
Τιμολόγια ρεύματος: Αυξήσεις έως 49% τον Δεκέμβριο παρά την επιδότηση
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος «ψαλιδίστηκαν» με την επιδότηση των 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Δεκέμβριο
Νέες αιχμές Μυτιληναίου κατά ΕΕ - Το project Metlen για βωξίτη, αλουμίνα και γάλλιο
Ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτει ότι και τα τρία αυτά υλικά περιλαμβάνονται στον κατάλογο Κρίσιμων & Στρατηγικών Πρώτων Υλών της ΕΕ
Η BP βγάζει στο σφυρί το μερίδιό της στο σύστημα αγωγών αερίου των ΗΠΑ
Η βρετανική ενεργειακή εταιρεία BP θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση
Αυτή είναι η επιδότηση της κιλοβατώρας για τον Δεκέμβριο - Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ
Τι αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Δεκέμβριο