Σε μια εξέλιξη που ίσως ανοίγει το δρόμο για μια νέα κούρσα εξοπλισμών, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε στην πολυαναμενόμενη ομιλία του την Τρίτη ότι η Μόσχα αποσύρεται από τη συνθήκη New START που είχε υπογράψει με τις ΗΠΑ για τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου τους.

«Είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στην συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα» δήλωσε ο Πούτιν, έναν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πούτιν προς Δύση: Παίζετε «βρώμικο παιχνίδι»

«Κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι η παγκόσμια στρατηγική ισοτιμία μπορεί να παραβιαστεί», πρόσθεσε ολοκληρώνοντας την ετήσια ομιλία του προς το έθνος κατά την οποία κατηγόρησε τη Δύση και το ΝΑΤΟ ότι προμήθευσαν όπλα στην Ουκρανία πριν από την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας πέρυσι.

Οι δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, επιδιώκουν «απεριόριστη εξουσία» στις παγκόσμιες υποθέσεις, τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας και σημείωσε ότι η Μόσχα αψηφά τις προσπάθειες της Δύσης να καταστρέψουν την οικονομία της Ρωσίας μέσω ενός άνευ προηγουμένου πακέτου κυρώσεων. «Τρισεκατομμύρια δολάρια διακυβεύονται για τη Δύση, αλλά οι πόροι στην Ρωσία δεν έχουν στερέψει», τόνισε.

Η συνθήκη New Start υπεγράφη το 2010 και περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων που μπορούν να διατηρούν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, οι οποίες αντιστοιχούν από κοινού στο 90% των πυρηνικών όπλων σε όλο τον κόσμο.

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι «κάποιοι» στην Ουάσιγκτον σκέφτονται να ξαναρχίσουν τις πυρηνικές δοκιμές και για τον λόγο αυτό το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρέπει να είναι έτοιμο να κάνει το ίδιο.

«Φυσικά δεν θα το κάνουμε πρώτοι. Αν όμως οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε δοκιμές, τότε θα προχωρήσουμε κι εμείς. Κανείς δεν πρέπει να έχει την επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι η παγκόσμια στρατηγική ισοτιμία μπορεί να καταστραφεί» είπε.

«Πριν από μια εβδομάδα, υπέγραψα διάταγμα με το οποίο τα επίγεια στρατηγικά συστήματα τίθενται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα» προειδοποίησε.

Η συνθήκη New START προβλέπει ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία μπορούν η καθεμία να διατηρούν μέχρι 1.550 πυρηνικές κεφαλές σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα. Και οι δύο πλευρές έφτασαν αυτό το όριο το 2010.

Ο ρώσος πρόεδρος προχώρησε στις ανησυχητικές πυρηνικές απειλές κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, κατά την οποία δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και κατηγόρησε το NATO ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα