Οι ευρωπαϊκές τεχνολογικές δαπάνες θα αγγίξουν τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023 ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το έτος 2026, καταγράφοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 5,4% κατά την περίοδο 2021-2026.

Αυτό αναφέρει η έκθεση Worldwide ICT Spending Guide: Enterprise and SMB by Industry που εξέδωσε η International Data Corporation (IDC) σημειώνοντας επίσης ότι οι συνολικές ευρωπαϊκές δαπάνες για Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4,2% σε ετήσια βάση το 2023, κυρίως λόγω των σκανδιναβικών χωρών και της Βρετανίας.

Ανακάμπτει η διάθεση για συμφωνίες στον τεχνολογικό τομέα – Οι 10 ευκαιρίες (έρευνα ΕΥ)

Στον αντίποδα, οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο αυξανόμενος αριθμός εταιρειών που εγκαταλείπουν την Ρωσία έχουν σαν αποτέλεσμα η ρωσική αγορά τεχνολογίας να συρρικνώνεται κατά 9,4%, από έτος σε έτος.

Το λογισμικό… ατμομηχανή

Ο τομέας του λογισμικού θα είναι ο πιο ταχέως αναπτυσσόμενος σε ετήσια βάση και οι επενδύσεις σε λύσεις βασισμένες στο cloud θα είναι αυτές που θα οδηγήσουν την ανάπτυξη συνολικά του τομέα τεχνολογίας στην Ευρώπη για το 2023.

Όπως αναφέρει στην εκτίμησή της η IDC, ο κλάδος του λογισμικού έχει αποδειχθεί ο πλέον ανθεκτικός στις οικονομικές και πολιτικές διαταραχές που πλήττουν αυτή την περίοδο την ευρωπαϊκή ήπειρο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τον κλάδο του λογισμικού στηρίζουν μεταξύ άλλων η ταχεία ανάπτυξη της υιοθέτησης τεχνητής νοημοσύνης.

Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την οικονομική ύφεση σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι επενδύσεις στις ΤΠΕ και ειδικότερα στον τομέα παροχής υπηρεσιών, στις τηλεπικοινωνίες και στο hardware θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η αγορά ηλεκτρονικών συσκευών

Ωστόσο, πλήγμα έχει δεχτεί η αγορά συσκευών, κυρίως λόγω του μειούμενου εισοδήματος των καταναλωτών, τους περιορισμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας των επιχειρήσεων. Λόγω των παραπάνω αναμένεται ότι θα υπάρξει μια συνολική μείωση της τάξης του 2,2% το 2023 στις δαπάνες για αγορές ηλεκτρονικών συσκευών.

Ο ευρύτερος τομέας των καταναλωτικών προϊόντων θα συνεχίσει να είναι η μεγαλύτερη πηγή δαπανών ΤΠΕ έως το 2025, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 28% των συνολικών εσόδων στον κλάδο της τεχνολογίας επί ευρωπαϊκού εδάφους, αν και η ετήσια ανάπτυξη θα παραμείνει κάτω από το 1%. Αιτία για αυτό είναι το γεγονός ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής επηρεάζει πλέον τις αγορές των καταναλωτών.

Τράπεζες και κατασκευή προϊόντων

Η τραπεζική και ο τομέας της κατασκευής προϊόντων θα καταλάβουν τη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα, στην κατάταξη των βιομηχανιών με τις υψηλότερες δαπάνες, με συνολική αξία αγοράς άνω των 210 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο τραπεζικός τομέας, σύμφωνα με την IDC, θα επικεντρωθεί στην επιτάχυνση της αυτοματοποίησης για την υποστήριξη βασικών τραπεζικών υπηρεσιών, διαχείρισης βάσεων δεδομένων και διαχείρισης πόρων. Η τεχνητή νοημοσύνη θα αξιοποιηθεί για να προσφέρει πιο ευέλικτες και πιο εξατομικευμένες υπηρεσίες για βελτιωμένες εμπειρίες πελατών.

Τέλος, οι κατασκευαστικές εταιρείες θα επενδύσουν στην τεχνολογία για να εξασφαλίσουν οικονομικά αποδοτικές λειτουργίες, να χειριστούν τον αυξανόμενο όγκο δεδομένων και να μειώσουν την πίεση στο προσωπικό μέσω της υιοθέτησης λύσεων ρομποτικής και της αυτοματοποίησης διεργασιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή