Έντονη νευρικότητα επικρατεί σήμερα στη Wall Street, μία ημέρα μετά τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ που έδειξαν ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκαλώντας ένα μίνι sell off στην αγορά.

Πάουελ: Καμπανάκι για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,05% στις 32.872 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,01% στις 3.986 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,09% στις 11.540 μονάδες.
Το κλίμα στην αγορά παραμένει αρνητικό, μετά την ομιλία του προέδρου της Fed Powell ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών, Στέγασης και Αστικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Προειδοποίησε τους νομοθέτες ότι το τελικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας θα είναι πιθανότατα υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, λόγω των επίμονα υψηλών οικονομικών στοιχείων των τελευταίων εβδομάδων.«Ο Πάουελ είναι πολύ, πολύ ξεκάθαρος ότι αν κοιτάξετε τι συνέβη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και η προσπάθεια κατά του πληθωρισμού δεν απέδωσε», δήλωσε ο παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, Seth Carpenter. «Νομίζω ότι τώρα ο Πάουελ συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με την ιδέα ότι δεν θέλει να θεωρηθεί ότι δεν κάνει πολλά για να μειώσει τον πληθωρισμό και έτσι άνοιξε πολύ διάπλατα την πόρτα για μια αύξηση 50 μονάδων βάσης, αυτό ακριβώς έκανε», πρόσθεσε ο Carpenter.Σήμερα, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν στενά την ομιλία του Πάουελ ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ξεχωριστά, ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ Τομ Μπάρκιν θα μιλήσει επίσης για την αγορά εργασίας το πρωί της Τετάρτης. Αναμένονται επίσης τα στοιχεία για τις ανοιχτές θέσεις εργασίας και τον κύκλο εργασιών του Ιανουαρίου.Τις ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική τροφοδότησαν επίσης και τα τελευταία στοιχεία για τις ιδιωτικές μισθοδοσίες του Φεβρουαρίου, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία παραμένει ισχυρή παρά την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της Fed. Τα στοιχεία ενίσχυσαν την ανησυχία των επενδυτών ότι μπορεί να ακολουθήσει μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων.Ειδικότερα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν άλλες 242.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξε η έκθεση για την απασχόληση σε εθνικό επίπεδο του ADP Research Institute. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν για αύξηση κατά 200.000 θέσεις, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.  Επίσης, τοεμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,6% τον Ιανουάριο στα 68,3 δισ. δολ., ενώ το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε από 67,2 δισ. τον Δεκέμβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2022, το έλλειμμα είχε εμφανίσει άλμα 28% στα 87,4 δισ. δολ. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 3% στα 325,8 δισ. δολ. τον Ιανουάριο, ενώ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 3,4% στα 257,5 δισ. δολ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street