Αυξάνονται εκ νέου οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές αυτήν την ώρα, με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα να επικεντρώνονται στις επιπτώσεις της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, αλλά και στις προσπάθειες των αρχών να περιορίσουν τους κινδύνους ώστε να μη γίνουν συστημικοί.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,8%, με τον κλάδο του πετρελαίου να χάνει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,48% στις 7.633 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 1,87% στις 15.139 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,81% στις 7.089 μονάδες.

Η HSBC ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξαγοράσει τον βρετανικό βραχίονα της προβληματικής αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank, έναντι 1 λίρας Αγγλίας. Οι καταθέσεις των πελατών θα προστατευθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Την Παρασκευή, τον έλεγχο της Silicon Valley Bank ανέλαβαν οι ρυθμιστικές αρχές μετά από μαζικές αναλήψεις. Όλοι οι καταθέτες της SVB θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από σήμερα, σύμφωνα με κοινή δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και της FDIC.

Το βλέμμα στη Fed

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, οι επενδυτές αρχίζουν τώρα να ελπίζουν ότι αυτά τα σοκ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα ωθήσουν τη Fed να υιοθετήσει μια πιο ήπια νομική στάση όταν συνεδριάσει στις 22 Μαρτίου. Η Goldman Sachs εκτίμησε, δε, ότι η Fed θα αναβάλει τώρα την αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της, υπό το φως των πρόσφατων πιέσεων στον τραπεζικό τομέα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη και εξακολουθεί να αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης μετά τα πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει αυξημένος.

Πάντως, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι δεν βλέπει καμία μετάδοση από την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB). Σύμφωνα με τον Le Maire, ένα από τα δυνατά σημεία της Γαλλίας είναι ότι οι τράπεζές της είναι σταθερές και έχουν υψηλό επίπεδο ρευστότητας. Ωστόσο, δήλωσε σήμερα το πρωί στο France Info ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης