Με ράλι έχουν εισέλθει στην εβδομάδα τα κρυπτονομίσματα εν μέσω των αναταράξεων στον τραπεζικό κλάδο στις ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της περιφερειακής τράπεζας της Νέας Υόρκης Signature Bank. Η διαφαινόμενη επανάληψη μιας κρίσης σαν αυτή από τη Lehman Brothers κινητοποίησε άμεσα τις ρυθμιστικές αρχές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπως και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Τα σχέδια που ανακοινώθηκαν προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση έχει δώσει σήμερα ώθηση στα κρυπτονομίσματα, οι τιμές των οποίων έχουν επιδοθεί σε ράλι.

Το άλμα του +10%

Ειδικότερα, η τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος με όρους κεφαλαιοποίησης αυτή του Bitcoin πραγματοποιεί άλμα σχεδόν 10% (9,44%) ξεπερνώντας τα 22.000 δολάρια (22.369). Παρόμοια είναι και η ανοδική αντίδραση της τιμής του δεύτερου μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος του Ethereum καθώς καταγράφει κέρδη της τάξεως του 9,14% στα 1.596 δολάρια.

Η Bank of London υπέβαλε πρόταση για τον βρετανικό βραχίονα της SVB

Μικρότερου εύρους είναι η ενίσχυση στην τιμή του Stablecoin σημειώνοντας άνοδο 4,35% στο 0,9872 του δολαρίου και απέχει ακόμη από το να φθάσει στο 1:1 με το αμερικανικό δολάριο. Το εν λόγω κρυπτονόμισμα εισήχθη στις αγορές με τη λογική ότι θα είναι συνδεδεμένο (peg) με το δολάριο ΗΠΑ, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έχει χάσει την ισοτιμία αυτή κατρακυλώντας σε ιστορικό χαμηλό στο 0,88 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Οι ρυθμιστικές αρχές και η Fed αναλαμβάνουν δράση

Προκειμένου να αποτραπεί μια δεύτερη Lehman Brothers, Fed και υπουργείο Οικονομικών έθεσαν επί χάρτου σχέδια μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Την ώρα που οι ρυθμιστικές αρχές ανέστειλαν τη λειτουργία της περιφερειακής τράπεζας των ΗΠΑ Signature Bank καθώς έχει βρεθεί εν μέσω ενός κλοιού πιέσεων, παράλληλα ανακοίνωσαν ότι από σήμερα Δευτέρα οι καταθέτες της Silicon Valley Bank θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους.

Συγχρόνως ο διευθύνων σύμβουλος της Circle εταιρείας πληρωμών με Stablecoin, Τζέρεμι Αλαΐρ, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ανέφερε ότι οι καταθέσεις που διατηρούσε η εταιρεία ύψους 3,3 δισ. δολαρίων, θα είναι προσβάσιμες όταν ανοίξουν οι τράπεζες στις ΗΠΑ σήμερα Δευτέρα. «Οι υπηρεσίες της Circle θα είναι διαθέσιμες για όλες τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανόμενης της νέας μας συνεργασίας με την τράπεζα Cross River», έγραψε στο «τιτίβισμά» του.

Η Signature Bank

Ανακοινώσεις από επίσημα κυβερνητικά χείλη ήρθαν και για τη Signature Bank, με τις αρχές να επιβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση για τους Αμερικανούς φορολογούμενους.

Όπως και στη Silicon Valley Bank, οι πελάτες της προέρχονται κυρίως από τον τεχνολογικό κλάδο. Με τα στοιχεία του περασμένου Σεπτεμβρίου, περί του ενός τετάρτου των καταθέσεών της προέρχονταν από τα κρυπτονομίσματα, ενώ η ίδια η τράπεζα τον Δεκέμβριο του 2022 είχε προαναγγείλει ότι θα μειώσει αυτού του είδους τις καταθέσεις κατά 8 δισ. δολάρια.

Όπως είναι αναμενόμενο αναβρασμός επικρατεί στον χρηματοπιστωτικό κλάδο στις ΗΠΑ. Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance με τη σειρά του ανακοίνωσε ότι θα μετατρέψει τα εναπομείναντα κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων από το δικό του ταμείο ανάκαμψης από το δικό του stablecoin BUSD, σε κρυπτονομίσματα όπως τα Bitcoin, Ether ή το δικό του κρυπτονομίσμα Binance Coin. Τα ταμείο αυτό, η εταιρεία το λάνσαρε τον περασμένο Νοέμβριο, προκειμένου να παρέχει ρευστότητα σε όσους αντιμετώπιζαν προβλήματα μετά την κατάρρευσης της ανταγωνίστριας FTX.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News