Η 25η Μαρτίου, που από τον νόμο έχει καθοριστεί ως υποχρεωτική αργία, πέρασε και οι περισσότεροι ήδη αναζητούν πότε θα έχουν ξανά την ευκαιρία να ξεκουραστούν.

Η προσοχή, λοιπόν, στρέφεται κατά κύριο λόγο στο Πάσχα που πλησιάζει. Φέτος, πέφτει την Κυριακή 16 Απριλίου, ενώ αργία είναι και η Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου.

Δύο εβδομάδες μετά, στο ημερολόγιο έρχεται η Εργατική Πρωτομαγιά και δημιουργείται τριήμερο Σαββάτου, Κυριακής και Δευτέρας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την νομοθεσία, τα σχολεία θα κλείσουν για τις διακοπές Πάσχα την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 και θα ανοίξουν πάλι την Δευτέρα 24 Απριλίου 2023.

Αναλυτικά οι επόμενες αργίες του 2023

  • Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023
  • Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου 2023
  • Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου 2023
  • Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου 2023
  • Εργατική Πρωτομαγιά 1 Μαΐου 2023 (Δευτέρα)
  • Αγίου Πνεύματος 5 Ιουνίου 2023 (Δευτέρα)
  • Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου 2023 (Τρίτη)
  • 28 Οκτωβρίου 2023 (Σάββατο)
  • Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2023 (Δευτέρα)
  • Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2023 (Τρίτη)

Πώς πληρώνεται το δώρο Πάσχα

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν έναν ακόμη λόγο να ανυπομονούν για το Πάσχα, που είναι το δώρο που θα κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό από το οποίο οι περισσότεροι θα επιδιώξουν να «κλείσουν τρύπες» από οφειλές και οικονομικές εκκρεμότητες του προηγούμενου διαστήματος.

Κάθε μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που εργάστηκε από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου δικαιούται δώρο Πάσχα. Πρόκειται για το μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο. Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα. Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον ασφαλιστικό φορέα. Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Πότε καταβάλλεται

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται συνήθως τη Μεγάλη Τετάρτη, αλλά οι εργοδότες μπορούν να το καταβάλουν και νωρίτερα, αν το επιθυμούν.

Μπορείτε να το υπολογίσετε εδώ .

Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται

  • Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
  • Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας)
  • Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Κατ’ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης