
Η πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό σε κυβέρνηση συνεργασίας που δεν θα είναι ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας έχει σηκώσει πολύ σκόνη και συζήτηση στον δημόσιο διάλογο.
Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την έχουν απορρίψει μετά βδελυγμίας. Πιο έντονα, είναι η αλήθεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας δεν πάει πίσω.
Λογικό μπορεί να πεί κάποιος αφού το πρώτο κόμμα ορίζει τον αρχηγό του ως πρωθυπουργό. Αυτό, όμως, αφορά συνήθως κυβερνήσεις που έχουν ένα πολύ μεγάλο κόμμα και ένα ή δύο σαφώς μικρότερα σε εκλογική δύναμη.
Και σε αυτό απαντούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και επικρίνουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος η αλήθεια είναι δεν έχει προχωρήσει παραπέρα τον συλλογισμό του, δηλαδή μιλούν και ο ίδιος και τα στελέχη του για συνεργασία του ΠΑΣΟΚ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ.
Όμως, υποθετικά, -κάτι ανάλογο συνέβη στις εκλογές του 2012– αν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πάρουν πολύ χαμηλά ποσοστά και δεν συγκεντρώνουν 151 έδρες, σε αυτήν την περίπτωση θα είναι απαραίτητο το ΠΑΣΟΚ για μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.
Αν και πολιτικά δεν φαίνεται δυνατόν να βρεθεί κοινός προγραμματικός τόπος, μαθηματικά υπάρχουν πιθανότητες να προκύψει ένα τέτοιο αποτέλεσμα και τότε εφόσον συμφωνηθεί πολιτικά μια τέτοια κυβέρνηση είναι λογικό να μην έχει πρωθυπουργό τον αρχηγό κανενός κόμματος.
Η πολιτική κουλτούρα της χώρας δεν φαίνεται να ευνοεί μία τέτοια συγκυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, εξάλλου.
Ούτε οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κάτι τέτοιο.
Ακόμη και στην συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη δεν τέθηκε θέμα για τον Σαμαρά, ούτε στην συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου θέμα για τον Τσίπρα.
Ίσως , ο κ. Ανδρουλάκης να πρέπει να ανοίξει πιο πολύ τα χαρτιά του.
Και τούτο θα συμβεί τις αμέσως επόμενες μέρες οπότε θα δείξουν οι δημοσκοπήσεις πως εκλαμβάνουν οι πολίτες την πρότασή του.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται στο προσκήνιο και «παίζει μπάλα με τους μεγάλους». Τον ακούει η κοινωνία και γι΄αυτό φροντίζουν «οι μεγάλοι». Αν θα βάλει κάποιο γκολ ή θα μετατραπεί η πρότασή του σε μεγάλο αυτογκόλ θα αποδειχθεί σύντομα.
Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πρώτος διευκολύνεται να θέτει το δίλημμα της αυτοδυναμίας στις εκλογές.
Πάντως, το Σύνταγμα προβλέπει ότι «στο αξίωμα του Πρωθυπουργού διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο/η αρχηγός του κόμματος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών ή αυτός/-ή που ορίζεται από συμμαχία κοινοβουλευτικών κομμάτων με διαμορφωμένη πλειοψηφία στη Βουλή των Ελλήνων». Επίσης, προβλέπει πως οι πολιτικοί αρχηγοί παίρνουν τρεις διερευνητικές εντολές για να διερευνήσουν τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής.


Latest News

Ο στόχος του χρέους
Το επόμενο που έρχεται και είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος, γιατί όχι ένα χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ λίγο μετά το 2030...

Σε μια κανονική χώρα η δικαιοσύνη θα έψαχνε την Αλήθεια για το πολιτικό χρήμα, και η αντιπολίτευση θα πρωτοστατούσε σε αυτό το αίτημα
Κάποια στιγμή πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει θεσμική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. Και η διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα είναι εξόχως κρίσιμο ζήτημα.

Η ελευθερία στην περιέργεια – Μια τεράστια μεταρρύθμιση
Σε εποχές μετασχηματισμού η ανάπτυξη δεν είναι, όπως κάποιοι νομίζουν, μία απλή τεχνική διαδικασία - Απαιτεί όραμα, τόλμη και ελεύθερο χώρο στην περιέργεια

Τα «μαύρα» ενοίκια
Αν κάτι ξένισε είναι η σπουδή για μια ακόμα φορά με την παρούσα κυβέρνηση να δώσει πρώτα νέα επιδόματα, αντί να προηγηθούν φοροελαφρύνσεις

Οταν διώχνεις έναν κεντρικό τραπεζίτη
Ο Τραμπ βλέπει τον εκπρόσωπο ενός ανεξάρτητου θεσμού, όπως είναι η κεντρική του τράπεζα, είτε ως κομματικό αντίπαλο είτε ως ένα απλό στέλεχος της διοίκησης

Η τεχνολογία και τα νέα σύνορα των επιχειρήσεων
Η ψηφιοποίηση δεν αλλάζει μόνον τον τρόπο που οι επιχειρήσεις λειτουργούν, αλλά υπαγορεύουν και πώς ή πού θα έπρεπε να λειτουργήσουν….

Φραγκίσκος: Ο Πάπας που ξανάδωσε ηθικό κύρος στην Καθολική Εκκλησία
Σε μια δύσκολη περίοδο για την Καθολική Εκκλησία ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να ξαναδώσει στην Καθολική Εκκλησία ένα μέρος από το χαμένο κύρος της

Τι κάνει η Ελλάδα;
Το πρόβλημά μας είναι ότι συνήθως όλα αυτά τα «θάβουμε κάτω από το χαλί» και όταν σκάει μια κρίση, αρχίζουμε να τα συζητάμε

Αδιέξοδη πολιτική
Η εισαγωγή των δασμών έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ

Η πολιτική Τραμπ απειλεί το οικοδόμημα της Δύσης
Η δασμολογική πολιτική Τραμπ είναι βραχυπρόθεσμα στασιμοπληθωριστική για τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εγχώριο πληθωρισμό και συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα