Κίνα: Ρεκόρ γερμανικών επενδύσεων τo 2022

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν σημαντικά τα δύο τελευταία χρόνια μετά από μια σταθερή πτώση από το 2016

Κίνα: Ρεκόρ γερμανικών επενδύσεων τo 2022

Επενδύσεις 11,5 δισ. ευρώ, πραγματοποίησαν οι γερμανικές εταιρείες στην Κίνα το 2022,  πυροδοτώντας ανησυχίες στο εσωτερικό της μεγαλύτερης βιομηχανίας της Ευρώπης, για το πόσο εξαρτημένη είναι από την ασιατική υπερδύναμη, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν σημαντικά τα δύο τελευταία χρόνια μετά από μια σταθερή πτώση από το 2016, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε από το γερμανικό think-tank Institut der deutschen Wirtschaft.

Φον ντερ Λάιεν: Δεν είναι βιώσιμη μια αποσύνδεση από την Κίνα
Η συντριπτική πλειοψηφία των επενδύσεων προήλθε, σύμφωνα με τα στοιχεία, από κέρδη που είχαν πραγματοποιήσει γερμανικές εταιρείες στην Κίνα.

Μια μελέτη του Rhodium Group πέρυσι έδειξε ότι το ένα τρίτο των γερμανικών επενδύσεων στην Κίνα μεταξύ 2019 και 2021 προήλθε από τις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας, τη VW, τη BMW και τη Mercedes-Benz, καθώς και από τον χημικό όμιλο BASF.

Συνεργασία της Ford με κινεζική εταιρεία

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη, η Ford ανακοίνωσε τα σχέδια της να επενδύσει σε ένα εργοστάσιο υλικών μπαταριών 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδονησία μαζί με έναν κινεζικό όμιλο εξόρυξης. Η προσέλκυση της Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού για ηλεκτρικά οχήματα, πιθανότατα να δημιουργήσει ανησυχίες στην Ουάσινγκτον για το κατά πόσο αυτή η κίνηση θα γυρίσει μπούμεμαρανγκ στις ΗΠΑ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών συνεργάστηκε με την κινεζική εταιρεία κοβαλτίου Huayou Cobalt και τον βραζιλιάνικη Vale στις εγκαταστάσεις της Pomalaa, για να συμπράξουν στην εξόρυξη των ποσοτήτων νικελίου που απαιτούνται για την παραγωγή 2 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων ετησίως.

Η απόφαση έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της Ford ότι θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της κινεζικής CATL, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μπαταριών στον κόσμο.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο