Με στόχο να δημιουργήσει 1.000 νέα στρέμματα βιομηχανικής γης πανελλαδικά, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. καταθέτει σήμερα αίτηση για υπαγωγή του επενδυτικού της σχεδίου ύψους 50,4 εκατ. ευρώ στους πόρους χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το πλάνο της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., που αποτελεί την πιο μεγάλη και ολοκληρωμένη επένδυση εδώ και πάνω από μισό αιώνα, αφορά στην αναβάθμιση των υποδομών σε 14 από τις  ΒΙ.ΠΕ. που διαχειρίζεται η εταιρεία σε ορίζοντα διετίας.

ΕΤΒΑ: Νέο επενδυτικό πλάνο 50 εκατ. ευρώ – «Λίφτινγκ» σε 14 ΒΙΠΕ

Αν και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Θάνος Ψαθάς χαρακτήρισε χρονικά «ασφυκτικό» το πλαίσιο υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. διεκδικεί την κάλυψη της χρηματοδότησης κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η εταιρεία αναλαμβάνει να καλύψει το υπόλοιπο 50%. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση θα γίνει με 25% ίδια κεφάλαια και 25% τραπεζικό δανεισμό.

Ουσιαστικά η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. θα προχρηματοδοτήσει την επένδυση, ωστόσο τμήμα των κεφαλαίων θα εισπράξει από τους πελάτες της μέσω κοινοχρήστων που θα προσαυξηθούν 20%  σε βάθος 20 ετών. Στο πλαίσιο αυτό, θα διαθέσει στο τέλος του επενδυτικού κύκλου 8 εκατ. ευρώ. Σήμερα η εταιρεία χρεώνει το 85% των επιχειρήσεων με 100 ευρώ ανά τ.μ. για κοινόχρηστες δαπάνες.

Απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης είναι η συγκατάθεση των ιδιοκτητών γης εντός των Βιομηχανικών Πάρκων και η θετική αξιολόγηση από την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για την ένταξή τους στο πρόγραμμα επιχορηγήσεων.

Πού κατευθύνονται οι δράσεις

Όπως ανέφερε ο κ. Ψαθάς στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημερωτικής εκδήλωσης, οι σημαντικότερες παρεμβάσεις αναμένεται να γίνουν στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου και αυτή της Πάτρας, ενώ υποδομές θα αναπτυχθούν σε 550 στρέμματα στην Αλεξανδρούπολη, όπου η ζήτηση κινείται ανοδικά.

Ειδικότερα, έχουν σχεδιαστεί έργα στις ΒΙ.ΠΕ. στη Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Λαμία, Καρδίτσα, Πάτρα, Μελιγαλά και Ηράκλειο, που θα προάγουν τις υπάρχουσες γερασμένες υποδομές και θα συντελέσουν στην ψηφιακή ανάπτυξή τους συμβάλλοντας στη συνολική εξοικονόμηση των πόρων και στη βελτίωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων έργα βελτίωσης οδών ύψους 7,9 εκατ. ευρώ σε 12 βιομηχανικές περιοχές, επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε 6 ΒΙ.ΠΕ., έργα ύδρευσης σε 13 ΒΙ.ΠΕ. και ψηφιακής ανάπτυξης σε 6 ΒΙ.ΠΕ., ενώ θα αναπτυχθούν υποδομές 1.000 στρεμμάτων στις βιομηχανικές περιοχές της Λάρισας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ψαθάς, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. καταθέτει 14 διαφορετικά προγράμματα, τα οποία δεν είναι ισοδύναμα, ενώ αναμένεται να καταθέσουν προτάσεις και άλλοι 5 ενδιαφερόμενοι, οπότε δεν είναι σίγουρο ότι θα λάβει έγκριση το σύνολο των 50 εκατ. ευρώ.

51.000 στρέμματα βιομηχανικής γης

Με μερίδιο 70% στην οργανωμένη βιομηχανική γη πανελλαδικά, ήτοι 51.000 στρέμματα βιομηχανικής χρήσης σε 27 επιχειρηματικά πάρκα, η εταιρεία κατάφερε την τελευταία τριετία να καταστεί κερδοφόρος, διαθέτοντας στο ταμείο της  62 εκατ. ευρώ. Μέσω τραπεζικής ή επενδυτικής μόχλευση αυτά τα κεφάλαια μελλοντικά μπορούν να φέρουν επενδύσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. κάθε χρόνο από το 2020 και μετά διαθέτει 300 στρέμματα σε νέες επενδύσεις, κάτι που σημαίνει ότι μπαίνουν και νέες επιχειρήσεις, χονδρικά γύρω στις 10-15 τον χρόνο.

Σήμερα, το διαθέσιμο απόθεμα είναι 8.600 στρέμματα, που αναμένεται να εξαντληθούν σε 8 χρόνια. Σημειώνεται ότι στο σύνολο της επικράτειας υπάρχουν 320.000 στρέμματα διάσπαρτης βιομηχανικής εγκατάστασης.

Η εταιρεία που ιδιωτικοποιήθηκε το 2003 (όταν διαγράφηκαν απαιτήσεις 1,5 δισ. ευρώ), ιδιοκτησιακά ελέγχεται κατά πλειοψηφία 64% από την Strix (νομική μορφή που ανήκει στο fund Blantyre, γνωστό από τη συμμετοχή του στο Ερρίκος Ντυνάν, Attica Group κ.α. μετά από σχετική συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς). Στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει το Υπερταμείο με 35%, ενώ η Πειραιώς διατηρεί το 1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις