Oλοκλήρωσε η τράπεζα Πειραιώς την πώληση του συνόλου των απαιτήσεών της σε χαρτοφυλάκιο αποτελούμενο κυρίως από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα («NPE»), «Project Delta», πιστωτικής απαίτησης €0,4 δισ. με €0,16 δισ. μεικτή λογιστική αξία (η «Συναλλαγή»).

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης («EBRD») απέκτησε το 30% της συμμετοχής, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό πωλήθηκε στην APS funds και σε διαχειριζόμενους λογαριασμούς.

Το συμφωνηθέν συνολικό τίμημα ανήλθε περίπου στο 34% της μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε αφού έλαβε όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις.

Το χαρτοφυλάκιο είχε ήδη ταξινομηθεί ως διακρατούμενο προς πώληση στις 30 Ιουνίου 2023.

Η Συναλλαγή δεν έχει επίδραση στα αποτελέσματα χρήσεως της Πειραιώς Financial Holdings, ενώ έχει μικρή θετική επίδραση (+1 μ.β.) στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά τις 30 Μαρτίου 2024, από την ελάφρυνση των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού (Risk Weighted Assets, «RWA») από το χαρτοφυλάκιο Delta.

Υπενθυμίζεται ότι στα 279 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 37% σε ετήσια βάση, διαμορφώθηκε το καθαρό αποτέλεσμα της Τράπεζας Πειραιώς στο α΄ τρίμηνο του 2024, το οποίο αποτέλεσε μία περίοδο ποιοτικής κερδοφορίας για τον όμιλο. Το 1ο τρίμηνο σηματοδοτεί ένα τρίμηνο ποιοτικής κερδοφορίας, με εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή €0,21 και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) 16,5%, έναντι στόχων για περίπου €0,80 και 14% αντίστοιχα για το σύνολο του 2024.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε €518 εκατ., +16% σε ετήσια βάση, με ανθεκτικά επιτοκιακά περιθώρια πελατείας. Το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 2,1%.  Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν στα €145 εκατ., αυξημένα κατά 19% σε ετήσια και κατά 1% σε τριμηνιαία βάση, οδηγούμενα κυρίως από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων πελατών, τα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα και τις προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις