ΕΕ: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι για καρτέλ σε εταιρείες της βιομηχανίας μόδας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει ανησυχίες ότι εταιρείες ενδέχεται να έχουν παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ

ΕΕ: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι για καρτέλ σε εταιρείες της βιομηχανίας μόδας

Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία της μόδας, σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, ξεκίνησαν την Τρίτη οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, η Επιτροπή απέστειλε επίσημα αιτήματα για πληροφορίες σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο.

Η Επιτροπή εκφράζει ανησυχίες ότι εταιρείες ενδέχεται να έχουν παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ που απαγορεύουν τα καρτέλ και τις περιοριστικές επιχειρηματικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων οριζόντιων και κάθετων περιορισμών (άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρθρο 53 της Συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο). Οι υπάλληλοι της Επιτροπής συνοδεύονταν από ομολόγους τους από τις αρμόδιες εθνικές αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών όπου διενεργήθηκαν οι επιθεωρήσεις.

Πώς η Γερμανία έγινε η κορυφαία αντιμονοπωλιακή δύναμη κατά της Big Tech στην Ευρώπη

Το αντικείμενο των σημερινών επιθεωρήσεων δεν σχετίζεται με αυτό των επιθεωρήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 2022 και τον Ιούνιο του 2021.

Σημειώνεται ότι οι απροειδοποίητες επιθεωρήσεις αποτελούν ένα προκαταρκτικό ερευνητικό βήμα για ύποπτες πρακτικές που βλάπτουν τον ανταγωνισμό. Το γεγονός ότι η Επιτροπή διενεργεί τέτοιες επιθεωρήσεις και αποστέλλει επίσημα αιτήματα για πληροφορίες δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες είναι ένοχες για μονοπωλιακές πρακτικές ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της ίδιας της έρευνας. Η Επιτροπή, όπως υπογραμμίζει, σέβεται τα δικαιώματα υπεράσπισης, ιδίως το δικαίωμα ακρόασης των εταιρειών στο πλαίσιο αντιμονοπωλιακών διαδικασιών.

Δεν υπάρχει νομική προθεσμία για την ολοκλήρωση των σχετικών ερευνών στον κλάδο. Η διάρκειά τους εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της πολυπλοκότητας κάθε υπόθεσης, του βαθμού στον οποίο οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις συνεργάζονται με την Επιτροπή και της άσκησης των δικαιωμάτων υπεράσπισης των συμφερόντων τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιείκειας της Επιτροπής, οι εταιρείες που έχουν εμπλακεί σε κρυφά καρτέλ μπορεί να τύχουν ασυλίας από πρόστιμα ή σημαντικές μειώσεις προστίμων με αντάλλαγμα την αναφορά της συμπεριφοράς και τη συνεργασία με την Επιτροπή καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνάς της.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο