Στα τέλη Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας, Dentist Pass, για τη δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα παιδιών από 6 έως 12 ετών που προσφέρεται για πρώτη φορά στη χώρα μας από το υπουργείο Υγείας.

Ωφελούμενοι της ενίσχυσης είναι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί κατά τα ημερολογιακά έτη 2011 έως και 2016, διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), είτε Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Το ύψος της ενίσχυσης ανά ωφελούμενο (παιδί) ανέρχεται στο ποσό των σαράντα ευρώ (40 €). Η οικονομική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε κάθε ωφελούμενο πιστώνεται στον δικαιούχο σε μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα (pass).

Κάθε ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να καλύψει το σύνολο ή τμήμα του πραγματικού κόστους των προβλεπόμενων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας του ωφελούμενου ή των ωφελούμενων παιδιού/ων και έως του ανωτέρω ποσού.

Ανησυχητικά στοιχεία

Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα (2019) που διενεργήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, τρία στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών είχαν τερηδόνα στα δόντια, ενώ μόνο το 0,7% των ενηλίκων ηλικίας 35-44 ετών είχε υγιή δόντια. Μάλιστα, με αφορμή τα δεδομένα αυτά, οι εκπρόσωποι του κλάδου είχαν κάνει λόγο για δραματική επιδείνωση της στοματικής υγείας των Ελλήνων κατά την τελευταία 10ετία. Και προειδοποίησαν ότι η κακή στοματική υγεία συσχετίζεται με σειρά νοσημάτων που αφορούν τη γενική υγεία του ανθρώπου.

Για τον λόγο αυτόν το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο οδοντιατρείο όπου θα γίνεται: 1. Ελεγχος της στοματικής υγιεινής του παιδιού. 2. Φθορίωση δοντιών. 3. Καθαρισμός. 4. Ενημέρωση και οδηγίες στοματικής υγιεινής στα παιδιά και στους γονείς.

Για 600.000 παιδιά

Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι όλα τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας που αντιστοιχούν σε 660.000 ανηλίκους σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2021). Για την πραγματοποίηση δε της συγκεκριμένης οδοντιατρικής παροχής θα εκδίδεται για κάθε δικαιούχο κάρτα χρηματοδότησης.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία χορήγησης του «Dentist Pass», τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς είναι τα εξής: Ενας εκ των δύο γονέων υποβάλλει αίτηση για την έκδοση της κάρτας χρηματοδότησης μέσω του gov.gr ή μέσω των ΚΕΠ στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Προγράμματος. Επειτα η κάρτα θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού του δικαιούχου γονέα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα POS όλων των οδοντιατρείων. Είναι σημαντικό εν τούτοις να υπογραμμιστεί πως κάθε κάρτα χρηματοδότησης που θα ενεργοποιείται θα έχει ισχύ έξι μήνες.

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι τεχνοκράτες στην οδό Αριστοτέλους – υπό τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους -, στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι οδοντίατροι, υπό την προϋπόθεση πως διαθέτουν POS καταχωρημένο. Πέραν τούτου όμως, όπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του υπουργείου Υγείας, δεν θα χρειάζονται περαιτέρω γραφειοκρατικές ενέργειες (όπως για παράδειγμα υποβολή παραστατικών κ.ά.).

Εν τω μεταξύ, το κόστος της προληπτικής οδοντιατρικής παροχής θα καλύπτεται πλήρως από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε να μην επιβαρύνονται με συμμετοχή οι γονείς, ενώ η έναρξή του αναμένεται τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα