Η Ινδία ξεπέρασε την Κίνα ως το πολυπληθέστερο έθνος στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Ο πληθυσμός της Ινδίας ξεπέρασε τα 1,4286 δισεκατομμύρια, ελαφρώς υψηλότερα από τα 1,4257 δισεκατομμύρια της Κίνας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Πίνακα Πληθυσμού του ΟΗΕ. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα στοιχεία που αφορούν την Κίνα δεν περιλαμβάνουν το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, τις Ειδικές Διοικητικές Περιοχές της Κίνας και την Ταϊβάν.

Νέες ανάγκες

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού θα πιέσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι απομακρύνεται από τις αγροτικές θέσεις εργασίας. Η Ινδία, όπου ο μισός πληθυσμός είναι κάτω των 30 ετών, πρόκειται να γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του κόσμου τα επόμενα χρόνια.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας φιλοξενεί πλέον σχεδόν το ένα πέμπτο της ανθρωπότητας – περισσότερο από το σύνολο του πληθυσμού της Ευρώπης ή της Αφρικής ή της Αμερικής. Ενώ αυτό ισχύει προς το παρόν και για την Κίνα, η εικόνα αναμένεται να αλλάξει, καθώς ο πληθυσμός της Ινδίας προβλέπεται να συνεχίσει να αυξάνεται και να αγγίξει το 1,668 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, όταν ο πληθυσμός της Κίνας προβλέπεται να συρρικνωθεί σε περίπου 1,317 δισεκατομμύρια.

«Η ιστορία της Ινδίας είναι μια ισχυρή ιστορία. Είναι μια ιστορία προόδου στην εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία και την αποχέτευση, την οικονομική ανάπτυξη καθώς και την τεχνολογική πρόοδο», δήλωσε η Andrea Wojnar, εκπρόσωπος του Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών στην Ινδία και Διευθύντρια Χώρας στο Μπουτάν σχετικά με την έκθεση για την κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Ινδία κατέλαβε την πρώτη θέση αφότου το 2022 καταγράφηκαν περίπου 23 εκατομμύρια γεννήσεις. Την ίδια στιγμή, ο πληθυσμός της Κίνας άρχισε να συρρικνώνεται για πρώτη φορά σε έξι δεκαετίες με περίπου 9,56 εκατομμύρια νεογέννητα πέρυσι.

Η εικόνα παγκοσμίως

Συνολικά, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με τον πιο αργό ρυθμό από το 1950. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι κάτοικοι της Γης θα μπορούσαν να φτάσουν τα 8,5 δισεκατομμύρια το 2030 από 8 δισεκατομμύρια το 2022, και να αγγίξουν τα 9,7 δισεκατομμύρια το 2050 – παραμένοντας σε αυτό το σημείο έως να καταγραφεί νέα κορύφωση στα περίπου 10,4 δισεκατομμύρια τη δεκαετία του 2080, αριθμός που εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί σταθεός μέχρι το 2100.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότερο από το ήμισυ της προβλεπόμενης αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού μεταξύ 2022 και 2050 θα συγκεντρωθεί σε οκτώ μόνο χώρες: το Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Τανζανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012